Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

Miercuri, 06 August 2014, ora 10:31
4843 citiri
Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei
Foto: christianpost.com

O noua concentrare de trupe rusesti de-a lungul granitei cu Ucraina starneste ingrijorari ca Moscova are de gand sa intervina militar in tara vecina, asa cum s-a intamplat in cazul anexarii Crimeii la inceputul anului.

Potrivit unui oficial NATO, Rusia are acum aproximativ 20.000 de soldati de-a lungul intregii granite de est a Ucrainei. Concentrarea a dus la dublarea efectivelor doar in ultima saptamana, prin adaugarea unui numar de 8.000 de militari celor 12.000 care erau deja in zona, scrie CNN.

Miscarea are loc la o saptamana dupa ce Statele Unite si Uniunea Europeana au sporit sanctiunile economice la adresa Rusiei, din cauza sprijinului acordat de aceasta fortelor separatiste care lupta cu armata guvernamentala ucraineana in regiunile estice Donetk si Lugansk.

Planul Rusiei prin care va provoca pierderi imense Occidentului

In plus, Ministerul rus al Apararii a organizat o saptamana de exercitii militare, in care sunt implicate efective de parasutisti si unitati de aparare antiracheta. Exercitiile au loc in regiunea Astrahan, in sudul Rusiei, la aproximativ 800 de kilometri de Ucraina.

Exercitii militare asemanatoare au precedat anexarea Crimeii in luna martie, situatie care a escaladat conflictul din estul Ucrainei, dupa indepartarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici.

In acest timp, autoritatile de la Kiev au anuntat luni ca se pregatesc de un asalt masiv asupra orasului Donetk.

Oficialul NATO a declarat ca fortele rusesti de la granita Ucrainei includ un "spectru larg de trupe": infanterie, divizii mecanizate, multe unitati de artilerie conventionala, baterii antiaeriene, unitati ale fortelor speciale si logistice.

Rusia se incrunta: Manevre militare fara precedent, cu 100 de avioane de lupta

"Sunt unitati foarte capabile ale armatei regulate, care se pot misca in cateva ore si pot schimba situatia militara de pe teren", a spus oficialul NATO.

La inceputul anului, Rusia a mutat aproximativ 40.000 de soldati la granita cu Ucraina si a amenintat cu invazia, se arata intr-o situatie facuta publica de NATO in luna iulie. Ulterior, Putin a ordonat trupelor sa se intoarca la bazele lor, lasand doar 12.000 de soldati pe frontiera.

Marti, Consiliul National de Aparare si Securitate al Ucrainei a anuntat ca Rusia a adus 45.000 de soldati la granita si ca au existat 26 de ciocniri pe frontiera numai in ultimele 24 de ore, dintre care 6 au fost atacuri de pe teritoriul rus.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Rusia Ucraina trupe granita, #Rusia pregatiri razboi Ucraina, #Rusia armata granita Ucraina , #Rusia