Dovezi că Rusia folosește exporturile de gaze drept armă politică ANALIZĂ

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 19:33
2928 citiri
Dovezi că Rusia folosește exporturile de gaze drept armă politică ANALIZĂ
Președintele rus Vladimir Putin la inaugurarea unui gazoduct/ FOTO: Președinția rusă

Deși Uniunea Europeană deține facilități de stocare a gazului, nivelurile de stocare sunt scăzute. O analiză a industriei europene a gazului arată că cele mai mari deficiențe se află în locațiile deținute sau controlate de Gazprom. Potrivit criticilor, acest lucru indică o încercare de a pune presiune pe piața de energie europeană. „Deficitele mari sunt acolo unde sunt instalațiile Gazprom”, a comentat Domenicantonio De Giorgio, profesor de finanțe la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano.

Uniunea Europeană importă 40% din necesarul de gaz din Rusia. Gazprom, principala companie din Rusia responsabilă de furnizarea gazului către blocul comunitar, este acuzată de manipularea pieței energiei pentru a-și maximiza profiturile prin intermediul exporturilor.

Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE), o organizație umbrelă din care fac parte 68 de operatori ai infrastructurilor de gaze din Europa, în țările în care Gazprom nu deține unități de depozitare, cum ar fi Franța sau Italia, stocul de gaz atinge niveluri aproape normale pentru această perioadă din an, potrivit europa liberă.

Pe de altă parte, în țările în care Gazprom deține aproape o treime din facilitățile de depozitare a gazului, precum Germania, Austria, sau Olanda, nivelurile erau mult mai scăzute. Uzina din Haidach, Austria, administrată de Gazprom și unul dintre cele mai mari depozite subterane de gaz din Europa Centrală, era plină în proporție de 20% cu gaz.

Aceste lipsuri ar putea fi ușor acoperite prin intermediul rutelor deja existente, precum conducta care străbate Ucraina sau cea care traversează Polonia.

În lipsa acestor măsuri, cererea mai mare decât oferta cuplată cu alți factori naturali sau economici au dus la creșterea exorbitantă a prețurilor la energie și gaz.

Jocul Kremlinului

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Moscova ar putea asigura cu până la 15% mai mult gaz decât transportă către Europa la momentul de față. Lipsa de acțiune din partea Kremlinului nu face nimic altceva decât să îi sperie pe europeni și să alimenteze valul populist de furie împotriva liderilor acestora.

„Dacă ar fi fost să mă fi întrebat luna trecută, aș fi spus că Rusia acordă prioritate umplerii propriilor depozite”, a spus Cuneyt Kazokoglu de la Facts Global Energy, o firmă de consultanță. „Dar stocul este aproape plin acum și, din punct de vedere structural, nu pare să existe nimic care să împiedice să furnizeze mai mult gaz în Europa”.

De sâmbătă, „furnizorul de gaz rus, deținut de stat, Gazprom nu a mai livrat gaz Germaniei prin conducta Yamal, prin Polonia. Și de duminică, gigantul lui Putin nu transportă decât jumătate din cantitatea de gaz prin Ucraina către Austria și sudul Germaniei.

Situația devine din ce în ce mai critică pentru consumatorii germani și alți europeni, iar lipsa proviziilor nu fac decât să crească prețurile.

Un purtător de cuvânt al portalului „Check24” a declarat: „98 de furnizori de gaze de bază și-au majorat deja prețurile sau au anunțat alte creșteri. Furnizorii individuali își dublează prețurile. În medie, creșterile de preț sunt de 17,3% și afectează aproximativ 560.000 de gospodării”.

Probleme în Balcani

Livrările de gaze din Rusia s-au oprit în Serbia, ceea ce a dus la o defecțiune a centralei pe gaz din marele oraș Novi Sad (300.000 de locuitori). În capitala bosniacă Saraievo, centralele electrice au fost parțial închise din cauza opririi livrărilor de dimineață și, prin urmare, apa a fost doar călduţă și încălzirea aproape inexistentă.

Cauza perturbării a fost o explozie misterioasă în Bulgaria, care a avut loc pe o secțiune mai veche a sistemului de conducte Gazprom „Balkan Stream”. Marți, specialiștii au încercat să repare tuburile avariate.

Consecințele rezultate ale acțiunii ar putea duce la scăderea presiunii asupra rețelei, ceea ce face ca întregul sistem de conducte din Ucraina să devină inutilizabil. Consilierul prezidențial ucrainean Andrij Iermak a avertizat cu privire la colapsul rețelei de gaze ucrainene în Europa, deoarece presiunea asupra conductelor este acum pur și simplu prea scăzută.

De sâmbătă, „furnizorul de gaz rus, deținut de stat, Gazprom nu a mai livrat gaz Germaniei prin conducta Yamal, prin Polonia. Și de duminică, gigantul lui Putin nu transportă decât jumătate din cantitatea de gaz prin Ucraina către Austria și sudul Germaniei.

Situația devine din ce în ce mai critică pentru consumatorii germani și alți europeni, iar lipsa proviziilor nu fac decât să crească prețurile.

Un purtător de cuvânt al portalului „Check24” a declarat: „98 de furnizori de gaze de bază și-au majorat deja prețurile sau au anunțat alte creșteri. Furnizorii individuali își dublează prețurile. În medie, creșterile de preț sunt de 17,3% și afectează aproximativ 560.000 de gospodării”.

Livrările de gaze din Rusia s-au oprit în Serbia, ceea ce a dus la o defecțiune a centralei pe gaz din marele oraș Novi Sad (300.000 de locuitori). În capitala bosniacă Saraievo, centralele electrice au fost parțial închise din cauza opririi livrărilor de dimineață și, prin urmare, apa a fost doar călduţă și încălzirea aproape inexistentă, scrie express.co.uk.

Cauza perturbării a fost o explozie misterioasă în Bulgaria, care a avut loc pe o secțiune mai veche a sistemului de conducte Gazprom „Balkan Stream”. Marți, specialiștii au încercat să repare tuburile avariate.

Pedepsirea Ucrainei

Consecințele rezultate ale acțiunii ar putea duce la scăderea presiunii asupra rețelei, ceea ce face ca întregul sistem de conducte din Ucraina să devină inutilizabil. Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak a avertizat cu privire la colapsul rețelei de gaze ucrainene în Europa, deoarece presiunea asupra conductelor este acum pur și simplu prea scăzută.

„Capacitatea de tranzit a Ucrainei este plină cu doar 19 la sută. Dacă reducerea fluxurilor continuă, UE va pierde pentru totdeauna ruta ucraineană fiabilă”, a spus Iermak.

Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru gazele livrate Europei, în pofida asigurărilor Kremlinului

Gazprom a refuzat la licitaţiile de marţi să rezerve capacitate suplimentară pentru a livra Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce ar fi atenuat creşterea preţurilor, pe o piaţă îngrijorată de intenţiile Moscovei, transmite Reuters.

Kremlinul a dat asigurări că Rusia îşi menţine angajamentul de a începe să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei, după ce va umple depozitele interne, în linie cu indicaţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Dar Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru tranzitarea gazelor via Ucraina şi Polonia către Europa pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, un semn că nu intenţionează să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale, cel puţin prin cele două rute.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut luni cu 15%, la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri înregistraseră un declin de 16%, în urma cererii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresată Gazprom, de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană. În pofida scăderilor recente, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni.

Anterior, oficialii Gazprom declaraseră că o cantitate mai mare de gaze naturale ar putea veni prin controversatul gazoduct Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 55 miliarde metri cubi (bcm), după ce Germania îşi dă acordul.

"Probabil Gazprom se bazează că va primi în curând aprobarea pentru Nord Stream 2 şi nu vrea să-şi asume obligaţii suplimentare, după ce ruta de tranzit Ucraina şi gazoductul Yamal-Europe vor fi probabil folosite ca rute de echilibrare după ce Nord Stream 2 devine operaţional," a apreciat Dmitry Marinchenko, director în cadrul Fitch.

Sâmbătă, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar "fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor".

Livrările de gaze ruseşti în Europa prin conducta Yamal-Europe ar urma să fie reluate joi

Livrările de gaze ruseşti în Europa ar urma să fie reluate joi, 4 octombrie, prin conducta Yamal-Europe, după ce transportatorii au început să solicite dreptul de a livra gaze spre vest, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, transmite Reuters.

Cererile de transport de gaze către Germania, de la punctul de intrare Mallnow, se situau la 13.521.200 KWh/h pentru joi, începând cu ora 05:00 GMT, în creştere de la zero, indică datele Gascade.

Livrările de gaze naturale ruseşti în Germania la punctul de intrare Mallnow au scăzut la zero sâmbătă.

Informaţiile privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti au dus la scăderea preţului de referinţă la gazele naturale în Europa la 75 euro pentru un Megawatt oră (MWh), de la 78,75 euro pentru un Megawatt oră înainte de anunţarea cererilor de transport de gaze.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, se tranzacţionau miercuri la 77 euro pentru un Megawatt oră.

Traderii au declarat că sunt prudenţi cu privire la reluarea livrărilor, întrucât cererile de transport de gaze pot fi modificate până la începutul tranzacţiilor de joi.

Livrările prin gazoductul Yamal-Europe, una dintre rutele folosite de Gazprom pentru a livra combustibil în regiune, ar urma să fie plafonate luna aceasta, după ce grupul rus a rezervat doar 35% din capacitatea lunară oferită la Mallnow.

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut luni cu 15%, la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri înregistraseră un declin de 16%, în urma cererii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresată Gazprom, de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană, după ce va umple depozitele interne. În pofida scăderilor recente, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni. O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Rusia, #gazprom, #aprovizionare gaze, #Europa, #preturi, #stocuri , #Rusia