Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 10:37
5262 citiri
Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei

Republica Moldova a primit ofertă de gaze din Kazahstan, dar ea a fost retrasă la presiunea Moscovei, scrie Știri.md citându-l pe bloggerul Dumitru Ciorici.

"O echipă de negociatori din Kazahstan a încercat să abordeze reprezentanți din Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a vinde gaz în condiții favorabile. Ulterior, aceștia au fost contactați de Moscova și au dispărut. Șantajul Gazprom e pe toate fronturile", a scris Ciorici pe canalul său de Telegram.

În acest timp, miercuri, 28 octombrie, la Sankt Petersburg au avut loc noi negocieri cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale, în timp ce Energocom continuă să cumpere cantități simbolice de gaze din surse alternative, testând astfel capacitatea Republicii Moldova de a se desprinde eventual de Gazprom de care țara este total dependentă de gazul cumpărat din Rusia.

Vicepremierul Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban s-au întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele Gazprom, Alexei Miller dar pentru moment nu se știe nimic despre rezultatul discuțiilor.

Spînu precizase luni, 25 octombrie, într-o conferință de presă la Chișinău, că va discuta prețul de livrare și datoria istorică a Moldovei, de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gazprom o vrea acum stinsă în decurs de trei ani.

În timp ce la Sankt Petersburg se negocia cu Gazprom, la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care după discuții a anunțat că UE acordă R. Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei gazelor.

Contractul cu Gazprom expiră pe 31 octombrie iar R. Moldova ar dori fie prelungirea contractului existent, fie semnarea unui nou contract de lungă durată.

Agenția de presă rusească TASS a transmis că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrate gaze naturale rusești Republicii Moldova.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația Republicii Moldova a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„Singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulate de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria), scrie TASS.

Tot miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ordonat șefului Gazprom, Aleksei Miller, să pompeze gaz în depozitele europene abia după ce Rusia își umple propriile instalații de depozitare, ceea ce ar putea să se întâmple de pe 8 noiembrie, relatează Reuters.

Amos Hochstein, consilierul președintelui Biden cu privire la chestiuni energetice globale a spus că Vladimir Putin se apropie de confirmarea temerii că folosește livrările de gaze naturale ca pe o armă politică, dacă restricționează exporturile către Europa.

Consilierul a spus că motivația unei astfel de decizii a Moscovei este legată de solicitări, care nu au legătură cu tranzacțiile energetice. Amos Hochstain a mai arătat că prețurile la gaze au crescut nu doar ca o consecință a unor situații din regiune, ci și pe fondul secetei din China, care nu s-a mai putut baza într-o măsură suficientă pe hidrocentrale. Persoana oficială americană a adăugat că, deși diverși factori contribuie la criza de gaze în Europa, Rusia se află într-o poziție bună să ajute. Hochstein a spus că este opinia sa, dar și a Agenției Internaționale pentru Energie că unicul furnizor care poate contribui substanțial la securitatea energetică a Europei, în acest moment, este Rusia.

Putin respinge ideea că s-ar folosi de livrările de energie pentru scopuri politice, arătând că Rusia este dispusă să sporească livrările cât își doresc partenerii. Liderul de la Kremlin este de părere că creșterea prețurilor la gaze ar fi consecința politicii energetice europene, adăugând că țara sa poate spori livrările, de îndată ce conducta Nord Stream 2 e aprobată. Conducta este privită de mulți cu suspiciune, tocmai pentru că îi oferă lui Putin un instrument de influență geopolitică, de care a demonstrat și continuă să o facă că se folosește.

Citeste si:
O nouă creștere a prețurilor la gaze, în Europa. Majorarea vine după o decizie strategică a Germaniei referitoare la gazoductul Nord Stream 2
O nouă creștere a prețurilor la gaze, în Europa. Majorarea vine după o decizie strategică a Germaniei referitoare la gazoductul Nord Stream 2
Preţurile gazelor europene au crescut din nou miercuri, după o întârziere apărută în procesul de aprobare a unei noi conducte majore din Rusia, Nord Stream 2, despre care surse...
Polonia acuză Moscova: Gazoductul Nord Stream 2 este un ''instrument de şantaj'' al Rusiei împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova
Polonia acuză Moscova: Gazoductul Nord Stream 2 este un ''instrument de şantaj'' al Rusiei împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova
Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat speranţa că viitorul guvern al Germaniei îşi va schimba poziţia asupra gazoductului contestat Nord Stream 2 şi a acuzat Moscova că...