Rusia, in pragul unei crize precum cea a Imperiului Tarist din 1917

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 19:53
8558 citiri
Rusia, in pragul unei crize precum cea a Imperiului Tarist din 1917
Foto: Bloomberg

Mihail Hodorkovski, fostul mogul al petrolului care a petrecut un deceniu in inchisorile lui Vladimir Putin, spune ca Rusia se apropie de o criza economica care ar putea declansa o revolta asemanatoare revolutiei din 1917.

"Ma tem ca Putin va aduce tara intr-o criza mult mai repede decat ar crede multi", si Rusia ar putea sfarsi "intr-o repetare a anului 1917 cand o persoana duce tara intr-o criza economica, si cred ca ne miscam cu siguranta in directia aceea", a spus Hodorkovski, citat de Bloomberg.

Conditiiile economice dezastruoase ar putea declansa o dezbinare precum cea care a pus capat autocratiei tariste cu un secol in urma, spune el, referindu-se la tulburarile politice care i-au adus pe bolsevici la putere sub conducerea lui Vladimir Lenin si au determinat crearea Uniunii Sovietice.

De ce este presedintele rus "Putin cel Mare" pentru chinezi

Economia Rusiei se afla in acest moment pe marginea recesiunii, pe masura ce sanctiunile occidentale legate de conflictul din Ucraina au oprit cresterea economica.

Hodorkovski, candva cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 15 miliarde de dolari, a finantat partidele de opozitie inainte de arestarea sa, si a facut, din inchisoare, campanie pentru dezvoltarea societatii civile din Rusia.

"Toate regimurile autoritare, in special cele ca in Rusia, care nu sunt bazate pe ideologie, ci pe persoane individuale, sunt foarte instabile. Pentru a se agata de putere, astfel de lideri autoritari sunt fortati sa arda pamantul in jurul lor, si asta e ceea ce face Putin", spune Hodorkovski.

El arata ca o apropiere de Europa este lucrul de care Rusia are nevoie cel mai mult. "Suntem parte a Europei. Toata cultura noastra este europeana. Toate traditiile noastre sunt europene", a mai adaugat fostul miliardar.

Hodorkovski, care traieste in exil in Elvetia de la eliberarea sa, sustine ca arestarea, luna trecuta, la domiciliu a miliardarului rus Vladimir Evtusenkov este rezultatul schimbarilor de influenta si putere de la Kremlin.

Putin, care a fost 8 ani presedinte inainte sa devina prim-ministru, cel mai probabil va fi ales din nou in 2017, spune Hodorkovski.

"Metoda prin care va reusi asta depinde de cum se misca evenimentele. Ar putea castiga relativ cinstit, pentru ca, in acest moment, sovinismul national ii creste populatitatea", a incheiat Hodorkovski.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Rusia Putin criza Hodorkovski, #Rusia criza Imperiul Tarist, #Rusia criza economica imperiu , #Rusia