Rusia isi reactiveaza bazele militare din lume - interes maxim pentru Cuba

Sambata, 09 Mai 2015, ora 23:02
11517 citiri
Rusia isi reactiveaza bazele militare din lume - interes maxim pentru Cuba
Foto: Pravda / REX

Rusia incearca sa restabileasca relatiile cu Havana si sa foloseasca din nou vechea sa baza cubaneza.

Masura vine in contextul geopolitic actual si ca raspuns la presiunile exercitate de Statele Unite asupra Rusiei, indeosebi prin cunoscutele sanctiuni economice, sustine purtatorul de cuvant al Comitetului pentru Securitate al Rusiei, Dmitri Gorovtov, citat de Pravda.

Presa de la Moscova priveste demersul in lumina vizitei din februarie 2015, cand ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, s-a deplasat in zona, dar si a celei din vara anului 2014, cand insusi presedintele Vladimir Putin a vizitat Cuba.

Mai recent, o vizita oficiala a fost efectuata si de catre presedintele Dumei de Stat, Serghei Narasin, pentru a se informa cu privire la aceleasi probleme de colaborare ruso-cubaneze.

Potrivit expertilor militari rusi, zona are o deosebita importanta strategica pentru tara lor si, ca urmare, se pune problema de a se relua activitatea vechiului centru de investigatii cu aparatura electronica, amplasat intr-o suburbie a capitalei cubaneze, Havana, si oprit din activitate in 2002.

Centrul a fost construit in 1967 si a functionat neintrerupt timp de 35 de ani, iar Rusia a suportat anual costurile intretinerii lui, dovedind astfel interesul pentru respectiva locatie.

Iar interesul a costat. Pentru inchirierea unor baze militare, numai in 1992, Rusia a platit Cubei peste 90 de milioane dolari, iar in perioada 1996-2000 a achitat 200 de milioane.

Din lipsa de lichiditati, plata se facea de fiecare data in sistem barter, respectiv prin produse alimentare, lemn, derivate petroliere, echipament militar, dar si prin informatiile interceptate cu ajutorul instalatiilor specifice.

De altfel, Rusia se dovedeste tot mai interesata in a dispune de baze militare peste tot in lume, comenteaza Pravda.

In acest sens si-a reactivat baza din Vietnam, a dobandit dreptul de folosinta a unei baze din Cipru, inclusiv portul si aeroportul aferente, si a reactivat o veche baza militara in Arctica.

In prezent, Federatia Rusa mai dispune de baze militare in Tadjikistan, Osetia de Sud, Abhazia si Armenia.

De asemenea, detine puncte de logistica in portul Tartus din Siria, iar baze militare noi se construiesc in Belarus si Cipru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia baze militare, #Rusia colaborare Cuba, #colaborare ruso cubaneza, #Rusia baza Cuba , #Rusia