Mercenarii lui Putin, demascați de motoarele de căutare în campaniile lor de dezinformare

Sambata, 11 Decembrie 2021, ora 18:35
8480 citiri
Mercenarii lui Putin, demascați de motoarele de căutare în campaniile lor de dezinformare
Mercenari ruși din grupul Wagner/ FOTO: Telegram

Grupul de mercenari Wagner nu există la nivel oficial în Rusia: companiile militare private sunt interzise în conformitate cu legislația țării. Totuși, această,, armată din umbră” a liderului de la Kremlin a devenit de-a lungul anilor un instrument puternic al geopoliticii întreprinse de Moscova, după cum relatează Open Diplomacy Institute, citat de Le Figaro.

Grupul lansează în mod sistematic campanii de dezinformare online pe rețelele de socializare.

Think tank-ul european ajunge la concluzia că trimiterea,, voluntarilor” în străinătate face acum parte din strategia Kremlinului de a-și consolida influența externă, fără a se compromite direct.

O armată din ce în ce mai puțin secretă în țări precum Siria, Libia, Republica Centrafricană și care s-ar putea extinde și în Mali. Autoritățile militare de la Bamako au declarat că doresc să apeleze la serviciile mercenarilor Wagner, în ciuda avertismentelor internaționale cu privire la trimiterea unei forțe armate private în regiune. O desfășurare de forțe calificată imediat drept inacceptabilă de către executivul francez, conform Le Figaro.

Dar pentru a pune la îndoială faptul că s-ar afla cu adevărat în Mali, acești paramilitari sunt în ofensivă pe rețelele sociale, pentru a aduna susținători și a răspândi materiale de propagandă, după cum analizează cotidianul francez.

Mesajele lor însoțite de fotografii sunt postate pe Telegram, pe Twitter sau pe rețeaua TikTok. Postări redistribuite masiv pe Facebook în Africa și mai ales în grupurile de orientare anti-franceză. Analiza acestor date, încredințată companiei Storyzy, specializată în Sahel și în studiul rețelelor de dezinformare, ilustrează ascensiunea acestei propagande online orchestrate de Rusia.

Le Figaro a decriptat mai multe fotografii publicate online de grupul Wagner. Un instantaneu de pe Twitter arată, de exemplu, trei soldați, cu armele în mână. Doi dintre soldați poartă ceea ce pare o uniformă maliană, al treilea aflat în picioare și mascat pare să emită instrucțiuni. Descrierea este următoarea:,, Un muzician și câțiva locuitori din Mali”, ceea ce ar putea sugera că mercenarii au început deja să opereze în zonă.

Grupul Wagner folosește adesea acest gen de jocuri de cuvinte, pentru a înșela motoarele de căutare și a scăpa de moderatori. Folosirea cuvântului „orchestră” în legenda unei fotografii ar însemna că s-a format un grup militar, cuvintele „instrument muzical” ar face referire la o armă, iar cuvântul „simfonie” ar indica faptul că o operațiune este în desfășurare. Se amuză chiar că au devenit,, cea mai faimoasă orchestră din lume”, după cum se relatează în cotidianul francez.

UE urmează să sancţioneze luni acţiuni destabilizatoare ale grupului paramilitar rus Wagner în Europa şi Africa

Uniunea Europeană (UE) urmează să adopte luni un pachet de sancţiuni ”substanţiale” ţintite care vizează persoane şi entităţi, pentru a răspunde astfel unor acţiuni destabilizatoare în Europa şi Africa ale societăţii militare private ruseşti Wagner, declară vineri surse diplomatice AFP.

Miniştrii de Externe din UE urmează să aprobe aceste sancţiuni ţintite – interdicţii privind emiterea de vize şi blocarea actvelor în Uniune – vizând persoane şi entităţi care au legături cu grupul Wagner, în cadrul unei reuniuni a acestora prevăzută luni la Bruxelles.

Această decizie, luată prin consens în cadrul ultimei reuniuni, la 15 noiembrie, urmează să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial.

”Mai mult decât numărul, ceea ce este important în acest pachet de sancţiuni sunt numele şi activităţile persoanelor vizate”, a subliniat un diplomat european.

Este vorba despre un ”răspuns global faţă de acţiunile ţării (Rusia) care adăposteşte Wagner”, declară alt diplomat european.

”Wagner este o societate militară privată rusă, folosită în destabilizarea securităţii Europei şi unor ţări terţe din vecinătatea sa, şi anume în Africa”, adaugă acesta.

Sancţiunile vizează ”foarte multe acţiuni ilegale” desfăşurate de către această societate în Europa şi în Africa.

”Mai multe regimuri de sancţiuni UE sunt folosite în acţiuni în teatrele în care este implantată societatea”, subliniază diplomatul citat.

Societatea Wagner este semnalată în 23 de ţări din Africa subsahariană, în care este prezentă Rusia, inclusiv în Mali şi Republica Centrafricană, însă ea intervine şi în Libia, Siria şi Ucraina, potrivit unei surse europene.

Miniştrii urmează, de asemenea, să aprobe tot luni un cadru juridic care să le permită ”să-i sancţioneze pe cei care vor obstrucţiona tranziţia în Mali”, precizează unul dintre diplomaţii europeni citaţi.

Comunitatea Economică a Statelor Africa de Vest (CEDEAO) a impus, la 7 noiembrie, sancţiuni individuale membrilor juntei din Mali, din cauza unor întârzieri în organizarea unor alegeri care urmează să readucă la putere civili, în urma dublului puci din august 2020 şi mai 2021.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian anunţa la 15 noiembrie că pachetul de sancţiuni UE vizează atât ”membrii societăţii Wagner, cât şi societăţile care lucrează în mod direct cu ea”.

Franţa a avertizat Moscova că o desfăşurare a unor mercenari ruşi în fâşia sahelo-sahariană este ”inacceptabilă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#Rusia, #mergenari, #grupul wagner, #sanctiuni, #dezinformare , #Rusia