Rusia nu mai mizeaza pe Trump. Riposteaza, cu riscul unui Razboi Rece - analiza Washington Post

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:08
8286 citiri
Rusia nu mai mizeaza pe Trump. Riposteaza, cu riscul unui Razboi Rece - analiza Washington Post
Foto: Hepta.ro - arhiva

Administratia Vladimir Putin nu mai mizeaza pe actiunile noului presedinte al SUA, Donald Trump, ci a inceput sa elaboreze planuri de a riposta la noile sanctiuni americane impuse Rusiei, comenteaza cotidianul The Washington Post, avansand ipoteza unui conflict comercial specific Razboiului Rece.

"Adversarul geopolitic sufera un declin si sustine ca partial este vina ta. Congresmeni furiosi aplica noi sanctiuni, iar presedintele lor afirma ca va promulga proiectul. Ce trebuie sa faca o autocratie in relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent daca Administratia de la Kremlin crede propriile negari referitoare la ingerintele in scrutinul prezidential din SUA, exista un adevar incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite.

Intelegand ca presedintele Donald Trump este << legat si de maini si de picioare >>, Moscova analizeaza optiunile de riposta. Dupa tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos in functie de care isi configureaza identitatea politica si incepe sa isi asume rolul de erou negativ", comenteaza Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, intr-un articol intitulat "Kremlinul nu mai mizeaza pe Donald Trump, acum face planuri de riposta la sanctiunile SUA".

Gandirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeti ca noi suntem tipii cei rai; vom fi tipii cei rai, vom vedea daca va place sau nu" - explica analistul Konstantin Eggert.

"Decizia Rusiei de a expulza zeci, poate chiar sute de diplomati americani marcheaza prima riposta fata de sanctiunile americane, o actiune a Moscovei imprevizibila si emotionala. Este o decizie aparuta in urma frustrarilor unui lider rus care poate credea ca presedintele Donald Trump ar fi putut schimba totul, dupa care a observat ca sperantele s-au pierdut in scandaluri si acuzatii.

Conducerea Rusiei a mai fost furioasa pe Occident in trecut, dar foarte rar a manifestat atat de multa ura. Este mult mai rau decat acum cativa ani, cand tensiunile se accentuasera din cauza revolutiei prooccidentale din Ucraina, prezentata de televiziunile ruse drept o revolta nationalista inspirata de fascism", explica The Washington Post.

Nimeni nu s-a speriat de primele sanctiuni, impuse in 2014, aproape ca se amuzau", argumenteaza analistul Andrei Kolesnikov, corespondent media de la evenimentele la care participa presedintele rus, Vladimir Putin. "Acum, oficialii rusi au sentimentul ca totul este foarte serios. Si asteapta actuni din partea lui Vladimir Putin", subliniaza el.

Vladimir Putin este un bun tactician, dar este slab la strategii. A avut pozitii dure in conflictele cu Ucraina si Georgia, dar prin asta s-a inconjurat de inamici. Iar in contextul in care puterea lui Donald Trump scade din ce in ce mai mult, ingerintele cibernetice ruse in scrutinul prezidential american din 2016 par sa fi fost un efort prea costisitor, observa ziarul The Washington Post. "Nu cred ca Putin stie cum se va termina aceasta actiune. Regulile sunt facute in functie de situatie", explica Andrei Kolesnikov.

Predictiile pentru toamna sunt clare: razboi economic

"Daca proiectul noilor sanctiuni americane va fi aprobat, si probabil va fi, atunci, inevitabil, se va ajunge in etapa a ceea ce numim Razboi Rece. Iar Razboiul Rece comporta mai multe tipuri de reactii", atrage atentia Andrei Sidorov, specialist in Politica internationala la Universitatea de stat din Moscova.

Vladimir Putin a avertizat ca riposta Rusiei va fi in functie de tipurile de sanctiuni impuse de Statele Unite. Cotidianul rus Kommersant, apropiat Kremlinului, a sugerat optiuni precum limitarea exporturilor de titan si uraniu purificat (o actiune care ar afecta industria aeronautica americana), blocarea initiativelor diplomatice americane la ONU pe tema crizelor din Coreea de Nord si Siria, punerea sub sechestru a unor proprietati diplomatice americane sau eliminarea din Rusia a unor companii precum Google ori Microsoft.

"Rusia stie ca ar fi depasita intr-un conflict comercial. De obicei, riposteaza utilizand propria piata ca arma, fie prin impunerea de sanctiuni asupra importurilor de alimente din Uniunea Europeana, cum a procedat in 2014, fie prin actiuni cinice de genul celei din 2013, cand a interzis adoptiile de copii de catre cetateni americani (Donald Trump a discutat cu Vladimir Putin despre problema adoptiilor si probabil si despre sanctiunile asociate, la summitul G20 de la Hamburg), noteaza The Washington Post.

"Sigur ca este foarte dificil pentru Rusia sa afecteze interesele Statelor Unite fara a-si afecta propriile interese", admite Fiodor Luchianov, presedintele Institutului rus Consiliul pentru Politica externa si de aparare.

Consilierii cu abordari dure recomanda Rusiei sa incalce regulile. "Sunt propuse sanctiuni impotriva proiectelor de colaborare cu NASA", explica Nikolai Platoskin, fost diplomat rus si profesor la Universitatea de Stiinte Umaniste din Moscova. "Daca aplica sanctiuni in cooperarea cu NASA, astronautii americani vor trebui sa mearga pe cai pana la Statia Spatiala Internationala", glumeste el, referindu-se la impasul temporar al americanilor de efectuare a transporturilor spre acest complex orbital international.

Are sanse o apropiere de Europa?

"O idee analizata de Kremlin este intensificarea cooperarii cu Europa si, posibil, China, pentru a contrabalansa puterea Statelor Unite. Liderii Uniunii Europene au exprimat nemultumire fata de noile sanctiuni americane, avertizand ca ar putea aparea efecte negative ce ar afecta eforturile transatlantice de contracarare a agresiunii ruse in Ucraina si ar putea genera chiar un conflict comercial intre Europa si Statele Unite", constata The Washington Post.

"Sigur ca noi avem permanent speranta ca Europa este aproape de noi si se va alinia intereselor noastre, impotriva celor americane", adauga analistul Andrei Sidorov, exprimand insa dubii ca actuala criza va genera acest clivaj.

"Intre timp, dialogul intre Rusia si Statele Unite este la un nivel minim. Diplomatii americani nu ii pot convinge pe colegii rusi sa recunoasca ingerintele electorale ale Moscovei si se asteapta ca rusii sa accepte evaluarile sefilor serviciilor secrete americane ca dovezi privind complicitatea Rusiei.

Rusii au cerut dovezi privind ingerintele in scrutinul american, dar americanii argumenteaza ca prezentarea acestora ar compromite sursele serviciilor si metodele de colectare a informatiilor. Impasul este total. Conflictul este garantat", concluzioneaza editorialistul Andrew Roth.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia reactie sanctiuni SUA, #Rusia Razboi Rece SUA , #Rusia