Rusia poate amplasa arme nucleare in Crimeea, la 400 de kilometri de Romania

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 22:18
7370 citiri
Rusia poate amplasa arme nucleare in Crimeea, la 400 de kilometri de Romania
Foto: National Interest

Rusia are dreptul sa desfasoare arme nucleare in Crimeea, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Peninsula si portul Sevastopol se gasesc la aproximativ 400 de kilometri de Romania, peste Marea Neagra.

"Crimeea nu a fost o zona non-nucleara potrivit legii internationale, dar a fost o parte a Ucrainei, un stat care nu poseda arme nucleare", a spus ministrul rus de Externe, intr-un interviu acordat agentiei de stiri Interfax, citat de LA Times.

"Acum, Crimeea a devenit o parte a unei tari care poseda asemenea arme in conformitate cu Tratatul de Neproliferare Nucleara. Rusia are toate motivele sa dispuna de arsenalul sau nuclear... conform intereselor sale si obligatiilor legale internationale", a adaugat Lavrov.

Rusia a anexat Crimeea, in luna martie, iar ulterior a urmat un referendum regional controversat, dupa ce mii de trupe rusesti in uniforme fara insemne au ocupat peninsula.

Actiunea a declansat revolte in zona Donbas, din estul Ucrainei, care continua si astazi, iar separatistii prorusi controleaza parti din regiunile Donbas si Luhansk si ale granitei dintre Rusia si Ucraina.

Ucraina, care acuza Rusia de invadarea teritoriului sau si de faptul ca se afla in spatele militantilor din est, a cerut Moscovei retragerea trupelor si tehnicii militare si inapoierea Crimeii.

Kremlinul sustine ca regiunea Crimeea este in mod legal parte din Rusia, negand orice prezenta a trupelor sale pe teritoriul Ucrainei si la randul sau acuza Kievul pentru declansarea unui razboi impotriva propriului popor care lupta pentru autonomie.

"Lavrov a adus in discutie aceasta problema a armelor nucleare pentru a demonstra ca in prezent Kremlinul considera Crimeea ca o parte inalienabila a Rusiei, care poate sa faca ceea ce vrea, inclusiv desfasurarea armelor nucleare", a spus Alexander Golts, un expert rus in politici de aparare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rusia desfasurare arme nucleare Crimeea, #arsenal arme nucleare Rusia, #declaratie Lavrov arme nucleare Crimeea , #Rusia