Rusia - raiul plagiatorilor de doctorate

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 20:57
2619 citiri
Rusia - raiul plagiatorilor de doctorate
Foto: Factroom

Sesizate de faptul ca numeroase lucrari de doctorat si masterat sunt copiate dupa texte deja prezentate sau tiparite de alti autori, autoritatile ruse au imputernicit o companie, aflata sub supravegherea Bibliotecii de Stat a Rusiei, sa verifice un numar de 14.500 lucrari din domeniul istoriei si sa propuna masuri in cazul celor gasite viciate sub acest aspect - informeaza portalul strf.

Studiul a identificat peste 1.500 lucrari plagiate in proportie de cel putin 70%, fie prin preluarea unor texte dintr-o alta lucrare, fie prin compilarea textelor mai multor autori, ceea ce nu indeparteaza vina de plagiat, noteaza Fact Room.

In Rusia, plagiatul se prescrie

Spre surprinderea tuturor, insa, cand s-a analizat aspectul juridic al problemei, s-a constatat un grav viciu de legislatie, care ii ofera plagiatorului o excelenta baza pentru a-si apara lucrarea de doctorat, indiferent de dimensiunea textelor copiate de la alti autori.

Legea prevede un termen de trei ani, in interiorul caruia celui care a plagiat i se poate anula diploma, cu toate consecintele care rezulta. Daca fapta n-a fost sesizata sau reclamata in interiorul acestui termen, diploma plagiatorului nu poate fi retrasa, considerandu-se valabila, iar cel caruia i-a fost conferita ramane doctor sau respectiv master, pe viata.

Nu este clar in ce masura adevaratul autor al textului isi mai poate revendica drepturile de proprietate intelectuala pentru o lucrare care, desi a fost copiata dupa lucrarea sa, este recunoscuta peste mai mult de trei ani ca apartinand altuia.

Probabil ca acest aspect il vor putea solutiona numai instantele, de la caz la caz, in masura in care vor fi sesizate.

Pe de alta parte, posesorii unor asemenea "doctorate" se apara, sustinand ca citarea unor pasaje din lucrari consacrate pentru a ilustra sau a exemplifica propriile idei nu poate fi considerat plagiat.

La aceasta observatie, directorul Bibliotecii de Stat a Rusiei, Alexandr Vislyi, ca specialist in probleme de bibliofilie, precizeaza ca citatul reprezinta un element necesar pentru exemplificarea unei idei proprii si, ca urmare, are sens numai pentru un text limitat la ideea respectiva. Copierea aidoma de pagini intregi apartinand altor lucrari nu poate constitui citat, ci numai plagiat.

Trebuie remarcat faptul ca, daca am accepta dreptul de a prelua texte voluminoase si a le defini ca citate, plagiatul ar dispare ca notiune.

Amploarea fenomenului este mai mare

Expertii rusi care au cercetat problema plagiatului cu privire la lucrarile de doctorat si de masterat isi exprima ingrijorarea ca amploarea fenomenului ar putea fi mult mai mare, daca luam in consideratie diferitele studii stiintifice publicate, monografiile si articolele de specialitate, pe care nu le-a verificat nimeni sub aspectul plagiatului.

Este probabil ca numarul lor sa fie apreciabil, dar o cercetare in intregul domeniu, desi presupune eforturi si cheltuieli considerabile, poate avea o eficienta mai semnificativa, intrucat termenul de trei ani privind pescrierea se refera numai la diplomele de master si de doctor.

In celelalte cazuri, nimic nu ingradeste tragerea la raspundere a impostorilor - pentru ca in definitriv plagiatul nu este decat o forma a impostoratului.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#lucrari plagiate, #doctorat plagiere, #masterat plagiere , #Rusia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
S-or fi molipsit şi ei de la cei din R.Moldova, c-acolo să vedeţi
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Raiul 2. Raiul 1 este ținutul în care premierul 'televizează', nu