Rusia raspunde NATO, dupa ce a anuntat ca poate trimite trupe oriunde

Autor: Ana Ilie
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 15:56
6887 citiri
Rusia raspunde NATO, dupa ce a anuntat ca poate trimite trupe oriunde

Declaratiile noului sef NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la posibilitatea ca alianta sa detaseze trupe "oriunde", incalca Actul Fundamental NATO-Rusia din 1997, sustin mai multi experti rusi.

Stoltenberg, aflat luni intr-o vizita in Polonia, a declarat ca Alianta Nord-Atlantica poate trimite trupe militare oriunde vrea, scrie Ria Novosti.

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO a crescut semnificativ activitatea la granitele sale estice si si-a anuntat intentia de a crea o forta foarte mobila de raspuns, rotativa, in Estul Europei.

Serghei Oznobisceva, director al Institutului pentru Evaluari Strategice, considera ca "noul secretar general nu stapaneste inca detaliile functiei sale si nu este familiarizat cu documentele care exista si sunt baza relatiei dintre Rusia si NATO".

"Deoarece in aceste documente totul este clar si predecesorul sau, Anders Fogh Rasmussen a vorbit despre asta, ca este un Act Fundamental NATO-Russia 1997, si NATO nu are nicio intentie sa incalce prevederile acestui document. Asadar, ceea ce a spus Stoltenberg incalca ceea ce se arata in acest document, ca Alianta nu va plasa permanent forte militare pe teritoriul noilor state membre", conitnua acesta.

Dmitri Danilov, seful departamentului pentru securitate europeana de la Academia rusa de Stiinte, arata ca "din punct de vedere pur legal este dificil sa spui daca se incalca angajamentele NATO din documentele fundamentale".

"Unul dintre punctele stabilite in aceste documente arata a NATO se obliga sa se abtina de la dezvoltarea infrastructurii militare in est si ca partile se angajeaza sa nu detaseze forte militare semnificative la granite", arata Danilov.

Definitia "fortelor militare semnificative" nu a fost inca gasita, precizeaza rusul. "Oricat a insistat Rusia pe definirea conceptului, partenerii NATO au refuzat", a mai spus expertul.

Noul sef al NATO, mesaj pentru Rusia: Putem trimite trupe oriunde vrem noi

Noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca "anul viitor, la intalnirea ministeriala, vom lua decizii referitoare la asa-zisa extindere, insa, inainte de a stabili ceva, trebuie sa stim ca NATO are o armata puternica pana la urma. O putem trimite oriunde vrem. Aceste capacitati exista deja. Le avem si le putem trimite in anumite regiuni".

Stoltenberg, fost premier norvegian, a preluat sefia NATO saptamana trecuta, intr-o perioada in care Alianta desfasoara o misiune in Afganistan si se confrunta cu noi provocari din partea Rusiei si a Statului Islamic, care a ajuns pana la granita cu Turcia.

NATO a precizat clar ca nu va interveni militar in Ucraina, care nu face parte din Alianta, insa si-a sporit prezenta in regiune. In plus, la summit-ul de luna trecuta, liderii NATO au decis sa mobilize forte in Europa de Est, gest criticat vehement de oficialii Kremlinului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rusia NATO Stoltenberg, #Rusia NATO act fondator , #Rusia