Rusia ar cuceri țările baltice în cazul unui război dar NATO i-ar da o lovitură de grație Moscovei VIDEO

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 00:30
7521 citiri
Rusia ar cuceri țările baltice în cazul unui război dar NATO i-ar da o lovitură de grație Moscovei VIDEO
Exerciții militare Zapad 2021 ale Rusiei la Kaliningrad FOTO: James Town

Experții de la Jamestown Foundation, un think-tank de politică externă din Statele Unite, au făcut o analiză privind scenariul unui posibil război în care Rusia ar cuceri țările baltice, legat de ultimele exerciții militare denumite Zapad desfășurate în apropierea Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Manevrele Rusiei nu fac cunoscut numai ceea ce un guvern crede că se poate întâmpla, ci devine o ocazie pentru analiștii săi și din alte țări să sugereze cu privire la un conflict militar real, dacă scenariile ar fi aplicate într-o luptă adevărată, potrivit James Town.

Este exact ceea ce pare să se fi petrecut la exercițiile Zapad (care au fost și la Kaliningrad), efectuate de Rusia și Belarus și la care au participat între 10 și 16 septembrie 2021 aproximativ 200.000 de militari, peste 80 de avioane și elicoptere, 760 de vehicule, din care 290 de tancuri, 240 de piese de artilerie, lansatoare de rachete și 15 nave.

Potrivit unor experți, acțiunile Rusiei într-un posibil război în Europa, ar duce la cucerirea de către Moscova a celor trei țări baltice, însă ea ar avea o vulnerabilitate la Kaliningrad, regiunea tampon deținută de Kremlin lângă Polonia, care ar fi cotropită de forțele NATO ale Occidentului.

Trebuie menționat faptul că enclava Kaliningrad din nordul Europei, cu o suprafață de 15.100 de kilometri pătrați, a devenit un teritoriu al Uniunii Sovietice, în anul 1945, după război, conform Tratatului de la Potsdam.

Din punct de vedere al răboiului informațional, Zapad 2021 a fost destinat să sperie Occidentul și să ridice întrebări cu privire la capacitatea Alianței NATO de a-și apăra cei trei membri baltici – Estonia, Letonia și Lituania.

Inamicii lui Putin care au murit subit în ultimii 20 ani. Cum "s-au evaporat" în condiții suspecte

Cu toate astea, exercițiile Rusiei au expus și îndoieli privind capacitatea Moscovei de a apăra Kaliningrad, în cazul unui război în Europa.

Un expert de la Moscova, Dmitri Rodionov, este de părere că ”Rusia ar putea pune mâna pe țările baltice, fără dificultăți, dar nu ar putea face acest lucru decât cu riscul de a pierde enclava Kaliningrad, dacă aliații occidentali ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei ar urma să se alăture luptei”, declarație apărută în Svobodnaya Pressa.

Teritoriul Kaliningrad este deosebit de important și sensibil pentru Kremlin, dat fiind că la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, enclava care fusese anterior germană, a devenit un trofeu sovietic.

Lovitură a spionajului din Rusia: Agenții Moscovei au furat formula unui vaccin și a fost creat serul Sputnik

Rodionov ridică această problemă, bazându-se pe argumentele prezentate într-un videoclip din 12 mai 2021 produs de canalul croat Binkov Battlegrounds și postat pe YouTube, care poate fi urmărit mai jos.

Citește și:
Cum a mizat tot timpul Putin pe o cacealma în Ucraina: Loviturile primite neașteptate de președintele rus
Cum a mizat tot timpul Putin pe o cacealma în Ucraina: Loviturile primite neașteptate de președintele rus
Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a fost punctată de frecvente amenințări rusești de escaladare a războiului, dar președintele rus a jucat mult la cacealma. El a mizat greșit pe...
Ce i se spune lui Putin despre Ucraina de apropiați: Adevărul neștiut de președinte pentru care pierde războiul
Ce i se spune lui Putin despre Ucraina de apropiați: Adevărul neștiut de președinte pentru care pierde războiul
Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu 9 luni a avut pentru Rusia obiective majore, însă ele s-au dat peste cap din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că...
Comentarii
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
Poza Grebla
Grebla
rank 2
NATO are doar 5000 soldati antrenati care au si haine de iarna .