Rusia reclamă Ucraina la CEDO pentru bombardamente care ar fi ucis mai mulți cetățeni ruși în sudul țării

Joi, 22 Iulie 2021, ora 17:56
2525 citiri
Rusia reclamă Ucraina la CEDO pentru bombardamente care ar fi ucis mai mulți cetățeni ruși în sudul țării
Rusia acuză autorităţile de la Kiev că sunt responsabile de moartea unor civili FOTO Pixabay

Rusia a anunţat joi, 22 iulie, că va aduce Ucraina în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând-o că este vinovată de prăbuşirea zborului MH17, doborât în 2014, şi de moartea unor civili în criza dintre ele, relatează AFP.

Conform unui comunicat al Parchetului rus, cazul se bazează pe "o plângere interstatală împotriva Ucrainei, în acord cu Articolul 33 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", care statuează cu privire la afacerile între ţări la CEDO.

Rusia acuză autorităţile pro-occidentale de la Kiev că sunt responsabile de moartea unor civili în timpul Revoluţiei de pe Maidan din Ucraina din 2014 şi în timpul războiului care a urmat împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, soldat cu peste 13.000 de morţi.

Moscova acuză de asemenea Kievul că este responsabil de bombardamente care au ucis şi rănit cetăţeni ruşi în sudul Rusiei.

"Forţele armate ucrainene desfăşoară ostilităţi care reprezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiunile de frontieră şi determină mii de cetăţeni ucraineni să se refugieze în Rusia", se arată în comunicat.

Rusia consideră de asemenea că Ucraina este vinovată de doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014 deasupra teritoriului ucrainean, o tragedie care a făcut 298 de morţi.

Conform anchetatorilor internaţionali, acest avion de linie a fost distrus de o rachetă BUK transportată din Rusia în zona de conflict. Ea ar fi fost lansată de separatişti, care credeau că doboară un avion militar ucrainean. Un proces în contumacie în acest caz a început în martie în Olanda.

Rusia consideră că Ucraina este responsabilă de faptul că nu şi-a închis spaţiul aerian în regiune, în contextul în care acolo avea loc un război.

Parchetul rus acuză de asemenea Kievul de măsuri discriminatorii faţă de rusofonii care trăiesc în Ucraina sau că a tăiat aprovizionarea cu apă a Crimeii, peninsulă ucraineană anexată în 2014, ceea ce a avut "consecinţe umanitare, ecologice şi economice extrem de proaste".

Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această solicitare este "absolut legală".

"Vladimir Putin a vorbit de procese negative care au loc în prezent în Ucraina. Rusia are dreptul să aştepte o reacţie" de la CEDO, a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Rusia, #drepturile omului, #CEDO, #reclamatie, #Ucraina , #Rusia
Comentarii
Poza GANDITORUL
GANDITORUL
rank 5
O glumă de milioane!
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Il ne manque pas d'air Putin :)))