Rusia primeste o mare lovitura dupa renuntarea la dolari: Pierderi uriase pentru Moscova

Vineri, 09 Iulie 2021, ora 05:00
12899 citiri
Rusia primeste o mare lovitura dupa renuntarea la dolari: Pierderi uriase pentru Moscova

Dupa ce Rusia anuntase cu surle si trambite la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, ca va renunta la rezervele in bancnota verde din Fondul National de asistenta sociala (NWF), iata ca miscarea a produs pierderi imense de 2 miliarde de dolari.

In luna iunie 2021, Ministerul rus de Finante si-a convertit detinerile in dolari, cumparand yuani (moneda Chinei -n.a.) si aur, raportand o reducere a activelor lichide ale NWF cu 363 de miliarde de ruble (4,85 miliarde de dolari), potrivit UA Wire.

Din cele 39,8 miliarde de dolari sau 20% din activele Fondului, pe care Rusia le detinea la inceputul lui mai, in prezent nu a mai ramas nimic. Ponderea lirei britanice (10%) a fost redusa la jumatate, de la 8,5 miliarde la 4,25 miliarde de lire sterline.

Cu acesti bani, Ministerul de Finante din Rusia a cumparat 116 miliarde de yuani (cota crescand de la 15 la 30%), 3,7 miliarde de euro (nivelul urcand de la 35 la 40%) si a deschis un cont de metale pretioase la Banca Centrala, pentru 340,5 tone de aur.

Rusia lanseaza tancul T-14, un "monstru" de 48 de tone. Comparatia cu blindatul american Abrams VIDEO

Pana la sfarsitul lunii iunie, cand au fost realizate aceste operatiuni multiple, detinerile lichide ale NWF au scazut cu 2,2 miliarde de dolari, pana la 114,9 miliarde. Astfel, se constata ca toate investitiile Ministerului rus de Finante, in cadrul planului de renuntare la dolari, au devenit neprofitabile.

Pe de alta parte, Rusia a investit in yuani, acum trei ani, cand moneda chinezeasca era la un nivel maxim, pierzand 1,8%.

Avioane de lupta rusesti exerseaza bombardarea navelor inamice in Marea Neagra. Tinta atacurilor, doua vase surpriza VIDEO

Decizia Rusiei de a renunta la o parte din rezerva de dolari a fost cauzata de "dorinta Moscovei de a asigura siguranta Fondului sau suveran, amenintat de sanctiunile SUA", insa aceasta miscare este plina de riscuri de piata, a afirmat Dmitri Polevoi, director de investitii la Loko-Invest.

Citeste si:
Prima țintă a Rusiei în cazul unui nou război mondial, anunțată de un apropiat al lui Putin
Prima țintă a Rusiei în cazul unui nou război mondial, anunțată de un apropiat al lui Putin
Un deputat rus, invitat recent la o televiziune a Kremlinului, a avertizat cu privire la un atac asupra unei capitale europene, spunând că orașul, în opinia sa, ar trebui să fie prima țintă...
Mircea Geoană, despre Rusia: „O ţară de o mare cultură, un contributor masiv la cultura universală”
Mircea Geoană, despre Rusia: „O ţară de o mare cultură, un contributor masiv la cultura universală”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, 25 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, că Rusia reprezintă "un...