Italia si Ungaria, doi dintre aliatii Kremlinului in UE, au transmis, luni, ca s-ar putea sa nu existe o prelungire automata a sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei.
Acum doi ani, Occidentul a impus sanctiuni economice Rusiei din cauza sustinerii separatistilor din estul Ucrainei si pentru ca a anexat peninsula Crimeea. Masurile expira in iulie.
Liderii din UE au decis saptamana trecuta prelungirea unor sanctiuni mai putin importante, cum ar fi inghetarea activelor rusilor de pe lista neagra, interdictia de calatorie pentru acesti aliati ai lui Putin si masurile ce vizeaza direct unele companii rusesti. Insa la Bruxelles nu s-a convenit cu privire la posibilitatea prelungirii sanctiunilor mai dureroase, care vizeaza Moscova la nivel macro, de sector bancar, de aparare si energetic, arata Reuters.
UE, noi sanctiuni pentru rusi si ucraineni
Ce tara mare din UE a facut presiuni pentru a scapa Rusia de prelungirea sanctiunilor
Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a transmis presei ca nu s-a luat nicio decizie definitiva in urma intalnirii cu omologii sai din UE la Bruxelles.
La randul sau, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a sustinut ca sanctiunile nu pot fi decise prin ascunderea "sub pres" a unor probleme.
"Consideram ca problema sanctiunilor trebuie sa fie decisa la cel mai mare nivel. Nu se poate face automat", a transmis acesta.
Alte state membre UE, precum Marea Britanie, republicile baltice - Estonia, Letonia si Lituania, si Polonia, sustin ca sanctiunile trebuie sa fie prelungite.
Sanctiunile europene, care vizeaza largi sectoare din economia rusa (banci, petrol, industria apararii), au intrat in vigoare in iulie 2014.
UE a stabilit, de asemenea, o lista neagra cu reponsabili rusi si separatisti care au interdictie la vize europene si ale caror active au fost inghetate si a decretat sanctiuni specifice impotriva Crimeii, peninsula anexata de catre Rusia in martie 2014.
Ca raspuns, Rusia a interzis importurile de numeroase produse agroalimentare europene.