Rusia si SUA, aproape de o intelegere privind scutul antiracheta

Joi, 20 Martie 2008, ora 09:55
867 citiri
Rusia si SUA, aproape de o intelegere privind scutul antiracheta

Statele Unite si Rusia au facut saptamana aceasta primii pasi spre o rezolvare a diferendului lor cu privire la proiectul american de instalare a unui scut antiracheta american in Europa de Est, comenteaza agentiile de presa internationale. Analistii estimeaza ca la summitul NATO de la Bucuresti ar putea fi semnat chiar un acord pe marginea acestei chestiuni.

Incalzirea relatiilor ruso-americane s-a produs dupa vizita secretarului de stat american Condoleezza Rice si secretarul apararii Robert Gates la Moscova, cand desi ambele parti si-au pastrat pozitiile, s-au facut pasi importanti spre un acord.

Rusii au primit si studiat propunerile scrise ale americanilor, ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat ca tara sa a primit garantiile pe care le dorea ca scutul nu va fi indreptat impotriva sa. Moscova nu se mai aratase niciodata atat de multumita in acest dosar sensibil, in care Rusia considera ca securitatea sa este amenintata direct de scutul american care va fi desfasurat in Cehia si Polonia.

Washingtonul a reafirmat, la randul sau, ca scutul este destinat sa pareze o eventuala amenintare din partea unor tari precum Iranul si nu vizeaza sub nicio forma Rusia. Proiectul american consta in instalarea unui radar ultraperformant in Cehia si a zece rachete de interceptare in Polonia.

"Directia este urmatoarea: vom avea posibilitatea sa supraveghem cu ajutorul mijloacelor umane si tehnice functionarea statiei radar" din Cehia. Rusia va sti permanent si "in ce stadiu se afla in mod real baza de rachete de interceptare" din Polonia, a explicat seful diplomatiei ruse.

Pentru a linisti Moscova, Statele Unite au propus la sfarsitul anului trecut amanarea intrarii in functiune a scutului pana cand va exista dovada incontestabila a amenintarii iraniene si accesul inspectorilor rusi la instalatiile scutului. Potrivit presei ruse, Moscova a cerut de asemenea ca radarul din Cehia sa nu fie dotat cu capacitatea de a urmari tinte pe teritoriul sau.

Rusia se aratase pana in prezent destul de putin receptiva, dar ultimele propuneri predate in scris miercuri, desi sunt in aceeasi logica, par sa fi fost mai convingatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#Rusia, #SUA, #scut antiracheta , #Rusia