Spania a refuzat accesul pentru aprovizionare a unor nave militare rusești la unul din porturile sale

Vineri, 20 August 2021, ora 19:03
10462 citiri
Spania a refuzat accesul pentru aprovizionare a unor nave militare rusești la unul din porturile sale
Distrugător al marinei militare ruse FOTO Navy recognition

Ministerul de Externe al Spaniei a refuzat accesul unui detașament de nave al Flotei ruse de Nord în portul Ceuta din Marea Mediterană, potrivit publicației El Pais.

Rusia a solicitat staționarea în port, în perioada 18-20 august, a distrugătorului Viceamiral Kulakov și remorcherului Altai, aflate într-un marș de lungă durată. Ministerul Apărării din Spania nu a văzut niciun impediment în ancorarea navelor rusești, însă obiecțiile au venit din partea Ministerului de Externe, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Autoritățile de la Madrid au explicat faptul că partea spaniolă a dorit să afle scopul final al marșului navelor rusești, dar Moscova a refuzat să furnizeze astfel de informații, mai ales că este vorba despre un stat membru NATO. Ca urmare, neprimind niciun răspuns din partea rusă, Ministerul de Externe spaniol a refuzat accesul navelor Flotei de Nord în Ceuta.

Refuzul părții spaniole se prefigura încă de la mijlocul verii, când a fost primită, de fapt, cererea din partea Ministerului rus al Apărării pentru escală. În luna iulie, ziarul spaniol El Confidencial a scris despre dilema cu care se confruntă Guvernul Spaniei, în urma cererii rusești.

Potrivit publicației, Rusia a solicitat realimentarea navelor în portul Ceuta, dar opozanții unui astfel de demers au susținut că, în anul 2022, Spania va găzdui un summit al șefilor de stat și de guvern din statele membre NATO, iar primirea navelor rusești ar putea nemulțumi Alianța.

În perioada 2011-2016, navele rusești au intrat pentru realimentare în portul Ceuta de peste 50 de ori. A urmat o pauză până în anul 2018, după ce NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escala făcută la Ceuta în 2016 de portavionul rusesc Amiral Kuznetsov. În anul 2018, în portul spaniol a intrat un detașament de nave al Flotei de Nord, condus de crucișătorul purtător de rachete Mareșal Ustinov, iar în 2019 la Ceuta a ancorat și nava-școală a Flotei din Marea Baltică Perekop.

„De regulă, pe lângă portul Tartus din Siria, în care se află dislocat un punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse, navele rusești întrebuințează pentru realimentare porturile Ceuta din Spania în vest și portul Limassol din Cipru în est.

Chiar dacă Spania este stat membru NATO, relațiile cu Rusia în ceea ce privește aprovizionarea navelor se desfășoară pe baze comerciale. Cu toate acestea, periodic, între părți apar probleme de genul celei actuale, când reprezentanții NATO sau chiar ai părții spaniole reușesc să impună un punct de vedere politic.

În urma refuzului de a intra în portul Ceuta, distrugătorul Viceamiral Kulakov a ancorat în Marea Alboran, unde și-a refăcut proviziile înaintea continuării marșului spre estul Mării Mediterane”, arată sursa citată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Rusia NATO, #Spania, #distrugator rus , #Rusia