SUA și Rusia, dispute pe tema numărului de diplomați pe care îi are fiecare țară

Marti, 03 August 2021, ora 07:59
1407 citiri
SUA și Rusia, dispute pe tema numărului de diplomați pe care îi are fiecare țară

Statele Unite şi Rusia s-au disputat public luni pe tema efectivelor ambasadelor respective, semnalând lipsa de progrese legate de această problemă sensibilă, în pofida summitului lor prezidenţial şi începutului unui "dialog strategic" care ar trebui să stabilizeze relaţiile lor agitate, notează AFP.

Într-un interviu acordat jurnalului american The National Interest, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a deplâns "expulzările" unor diplomaţi ruşi. El a acuzat Statele Unite că sunt "perseverente şi creative" limitând la trei ani durata vizelor rezervate diplomaţilor ruşi - mai redusă decât pentru ceilalţi, în opinia sa.

"Am primit o listă cu 24 de diplomaţi care trebuie să părăsească ţara înainte de 3 septembrie", a explicat el, subliniind că aproape toţi nu vor fi înlocuiţi "pentru că Washingtonul a strâns brusc şurubul procedurilor de eliberare a vizelor".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a estimat că este o descriere "inexactă" a situaţiei. Potrivit acestuia, ruşii ştiau că aceste vize expiră după trei ani şi erau liberi să solicite reînnoirea lor.

În schimb, el a acuzat din nou Moscova că a forţat Statele Unite să concedieze angajaţii ruşi din misiunile lor diplomatice în Rusia, interzicând ambasadelor să angajeze personal local sau din ţări terţe.

"Este regretabil, deoarece aceste măsuri au un impact negativ asupra operaţiunilor misiunii americane în Rusia, potenţial asupra securităţii personalului nostru şi asupra capacităţii noastre de a avea schimburi diplomatice cu guvernul rus", a declarat presei Ned Price.

"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate ca răspuns la măsurile Rusiei", a adăugat el, precizând totodată că expirarea vizelor denunţată de ambasadorul rus nu are nicio legatură cu acest lucru.

De mai mulţi ani, cele două puteri rivale au efectuat în mod repetat expulzări reciproce de diplomaţi, obligând uneori misiunile din ambele ţări să lucreze în situaţie de serviciu minim.

Pe fondul tensiunilor maxime, preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit în iunie la Geneva cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ei au decis organizarea unui dialog strategic între cele doua ţări rivale, care a început săptămâna trecută, tot în oraşul elveţian.

Citeste si:
Raport oficial: Ce campanii de dezinformare au dus Rusia și China pe tema COVID-19. Știrile false lansate intenționat în Occident
Raport oficial: Ce campanii de dezinformare au dus Rusia și China pe tema COVID-19. Știrile false lansate intenționat în Occident
Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în cooperare cu Departamentul de Stat al SUA, a lansat un raport prin care arată modul în care țări...
Moarte crâncenă pentru un bărbat care a vrut să demonstreze că poate înghiți o viperă VIDEO
Moarte crâncenă pentru un bărbat care a vrut să demonstreze că poate înghiți o viperă VIDEO
Un bărbat de 55 de ani, din Rusia, s-a lăudat în faţa colegilor că poate înghiţi o viperă de stepă pe care o prinsese pe un câmp cu pepeni. Bărbatul a băgat de câteva ori șarpele în...
Sursa: Ziare.com