Vedere dinspre Rusia. De ce nu va avea loc o invazie în Ucraina

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 06:11
9338 citiri
Vedere dinspre Rusia. De ce nu va avea loc o invazie în Ucraina
Trupe rusești/ FOTO: Captura Youtube

Ucraina face tot posibilul pentru ca trupele americane să fie trimise pe pământ ucrainean în fața amenințării unei invazii ruse, dar se pare că Joseph Biden și Vladimir Putin au căzut de acord cu ceva cu totul diferit, susține publicația rusă Expert.

În cadrul discuției care a avut loc pe 7 decembrie între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joseph Biden, cei doi ar fi ajuns cel puțin la un compromis parțial în chestiunea ucraineană. Președintele SUA, spre supărarea mai multor state est-europene, a recunoscut „preocupările” Rusiei față de perspectiva aderării Ucrainei la NATO și și-a anunțat intenția de a organiza discuții între Statele Unite, Rusia și reprezentanți ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice.

La rândul lor, Statele Unite s-ar putea alătura negocierilor în format Normandia pe problema conflictului din Donbass.

Aceste compromisuri sunt însoțite de o retorică agresivă: cu fiecare ocazie, în fiecare forum, sub orice formă, purtătorii de cuvânt ai Casei Albe amenință Rusia cu represalii teribile dacă invadează Ucraina. „Rusia poate fi sigură că orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și o va costa scump”, se arată în comunicatul final al summitului G7 [din iunie 2021]. De cealaltă parte, Rusia crește și ea tonul.

Autoritățile ruse confirmă că acest subiect a fost discutat în cadrul întâlnirii dintre cei doi președinți. „Biden a vorbit despre faptul că, în cazul unei incursiuni militare ruse în Ucraina, Rusia ar experimenta o izolare economică completă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Moscova nu ar trebui să vadă aceste afirmații ca fiind doar negative. Statele Unite stârnesc rusofobia și încearcă să-și unească aliații prin proliferarea fricii, dar, pe de altă parte, această retorică are două avantaje importante pentru Kremlin. Biden vrea să-și etaleze mușchii nu în fața lui Putin ci a americanilor, iar „Putin îl folosește pe Biden pentru a face Rusia „din nou măreață”, susține publicația rusă.

Cererile Moscovei

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov şi adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, s-au întâlnit miercuri, la Moscova, pentru a discuta cererea Rusiei privind garanţii de securitate juridice din partea Occidentului, a comunicat MAE rus, transmite Reuters.

„A avut loc o discuţie aprofundată pe tema garanţiilor de securitate (pentru Rusia) în lumina tentativelor persistente ale Statelor Unite şi NATO de a modifica situaţia militară şi politică în Europa în favoarea lor„ a transmis ministerul rus într-un comunicat, fără a oferi alte detalii despre întrevedere.

Karen Donfried, care se va întâlni personal cu preşedintele Vladimir Putin în cursul zilei de miercuri, a avut marţi discuţii cu responsabili ucraineni de rang înalt pentru a întări angajamentul Statelor Unite în favoarea suveranităţii Ucrainei în faţa mobilizării de trupe ruseşti la graniţă.

Rusia a anunţat că a transmis miercuri Statelor Unite o listă de ''propuneri'' cu privire la garanţiile juridice pe care le solicită pentru a-şi asigura securitatea, pe care o consideră ameninţată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, informează AFP.

''Propunerile noastre concrete au fost transmise astăzi responsabililor americani de către Ministerul Afacerilor Externe rus'', a declarat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului.

Potrivit lui Uşakov, aceste propuneri ''vizând elaborarea de garanţii juridice pentru securitatea Rusiei'' au fost prezentate adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care s-a deplasat în această săptămână la Moscova după ce a efectuat o vizită la Kiev.

Iuri Uşakov a adăugat că va aborda acest subiect într-o convorbire telefonică pe care o va avea în cursul zilei cu un ''responsabil al administraţiei americane'', fără a oferi alte detalii.

Într-o videoconferinţă avută miercuri cu omologul său chinez, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că ''reacţia americanilor şi a NATO la aceste propuneri va fi pozitivă'', a subliniat consilierul Kremlinului.

Şeful statului rus a cerut marţi negocieri ''imediate'' cu NATO şi SUA referitor la respectivele garanţii, pe care i le solicitase la începutul lunii decembrie omologului său american Joe Biden.

Moscova se opune în special extinderii suplimentare a Alianţei Nord-Atlantice prin includerea unor ţări care au frontieră cu Rusia, precum Ucraina, şi doreşte să obţină garanţii juridice clare care ar exclude o asemenea posibilitate în viitor.

De partea lor, SUA şi Uniunea Europeană acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina şi o ameninţă cu sancţiuni economice fără precedent în caz de agresiune. Rusia a respins criticile occidentale şi a acuzat Kievul că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Rusia, #SUA, #Vladimir Putin, #Joe Biden, #trupe ruse, #Ucraina , #Rusia