Rusia subtila vs. Romania naiva

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 20:35
14862 citiri

Asist cu mirare la modul in care statul roman, prin decidentii sai, esueaza adesea sa surprinda, in ciuda evidentei, evenimente si actiuni indreptate impotriva Romaniei.

M-am lamurit demult ce inteleg unii prin patriotism si cat de mult le pasa de protejarea valorilor. Multa parada, putin continut.

Urmaresc zi de zi tot ce se intampla in Romania si in lume pentru ca imi pretuiesc tara.

In ultima perioada am sesizat cateva miscari interesante pe care nu le pot ignora, deoarece a intrat in scena Rusia.

La sud de Dunare, in Peninsula Balcanica, avem o comunitate numeroasa de aromani. In tara le mai spunem si machedoni. Intre ei exista si destule voci conoscute, precum Ion Caramitru, Gheorghe Hagi, Simona Halep sau Gigi Becali.

Aromanii sunt ramura sudica a poporului roman, vorbesc un dialect al limbii romane si sunt considerati, din veac in veac, parte a natiunii romane.

Plecand tocmai de la acest criteriu, au fost invitati in perioada interbelica sa se stabileasca in Cadrilater.

De exemplu, pe tot teritoriul Germaniei, si nu numai, se vorbesc mai multe dialecte ale limbii germane: cei din nord si din Olanda sau Belgia vorbesc in dialectele lor, fata de cei din sud care vorbesc in alte dialecte, dar toti se considera parte a aceleasi natiuni.

Aceeasi situatie o intalnim si in Italia, unde cei din nord vorbesc in alt dialect decat cei din sud, dar toti sunt italieni. Daca ar vorbi fiecare in dialectul sau, nu s-ar intelege, asa cum nici noi nu-i intelegem in totalitate pe aromani atunci cand vorbesc in dialect.

Spre deosebire de aceste doua state, pe teritoriul Romaniei si R. Moldova vorbim aceeasi limba romana, insa avem dialecte in alte state precum Grecia, Macedonia, Croatia sau Albania.

De cativa ani, s-a copt in Romania un curent care desfasoara o campanie din ce in ce mai agresiva pentru declararea comunitatii "aromane" drept minoritate nationala, adica o natiune distincta de cea romana, cu o identitate lingvistica si culturala proprie.

Iar pentru ca stiintific nu se poate, se aplica un nou plan, cel politic.

Anul acesta, cu girul PSD si implicarea directa a lui Liviu Dragnea, s-au pus bazele unui "partid aromanesc". La sedinta de constituire, presedintele PSD Constanta i-a asigurat, in numele conducerii PSD, pe fondatorii "partidului aromanilor" de intregul sprijin politic, inclusiv prin semnarea unui protocol.

De fapt, la acea intalnire au participat doar reprezentanti ai gruparii aromane din Constanta care promoveaza separatismul etnic si militeaza pentru transformarea aromanilor in minoritate nationala in Romania.

Astfel, o comunitate de aproape un milion de aromani din Balcani incepe sa fie folosita in cu totul alt scop decat isi imagineaza chiar membrii de buna credinta ai comunitatii.

A recunoaste ca aromanii sunt minoritate nationala este o greseala strategica naucitoare. Este totuna cu a recunoaste ca exista natiunea oltenilor, a banatenilor sau a moldovenilor.

Daca pana in prezent existau doar actori zonali interesati de acest subiect, iata ca, dintr-o data, Rusia isi manifesta un interes major fata de soarta aromanilor.

Cum stim ca rusii sunt experti in a inventa natiuni si diviza popoare, cred ca merita "salutat" interesul dezinteresat al Consulatului General al Federatiei Ruse din Constanta de a strange legaturile cu aromanii din Romania.

Recent la Moscova a fost organizat un festival al diversitatii etnice la care au fost invitate minoritati "nerecunsocute", printre care si aromanii din Romania, Albania, Republica Macedonia sau Serbia.

Rusia actioneaza subtil, iar Romania deciziilor lui Dragnea saluta naiva infiintarea unui "partid aromanesc", cu o agenda secesionista evidenta.

Oare de unde acest interes subit fata de situatia aromanilor?

Cine este capabil in statul roman sa raspunda la aceasta provocare si sa anticipeze miscarile pe care le pregateste Kremlinul in estul Europei?

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Liderul UDMR Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale, susţine că întreaga campanie PNL de promovare a cărţii lui Nicolae Ciucă l-a afectat pe liderul liberal, nu l-a ajutat. ”Au...
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Preşedintele UDMR şi candidatorul formaţiunii la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, se pronunţă împotriva introducerii stagiului militar obligatoriu. El este de acord că România are...
#Rusia aromani Romania, #partid aromani Romania Constanta, #PSD partid aromani , #Rusia
  1. Trei „fugari” aduși în țară pentru executarea pedepselor. „Pedepse drastice pentru traficanții de droguri”
  2. Iohannis, mesaj pentru persoanele afectate de inundații: „Condoleanțe. Operațiunile de salvare să se desfășoare neîntrerupt”
  3. Trupele ucrainene, în pericol. Mărturiile soldaților: „Strategia rușilor devine nesăbuită”
  4. Celulă de criză la Ministerul Sănătății, după inundațiile din Galați și Vaslui. Se trimit elicoptere SMURD pentru salvarea sinistraților
  5. Ce a cumpărat un român din Germania cu 126 de euro dintr-un magazin: „Jaf la drumul mare”
  6. Două baraje piscicole din judeţul Galaţi au cedat. Terenuri agricole inundate. Intervenția autorităților
  7. Ploile pun stăpânire pe România. Cum va fi vremea în Capitală. Prognoza meteo actualizată
  8. Fiul lui Osama Bin Laden, dat mort de Trump, „comandă acum al-Qaeda” și are planuri terifiante pentru Occident. Ipoteză revoltătoare
  9. Casa Albă critică discursul lui Putin privind războiul cu NATO Biden: „Nu am o părere prea bună despre Putin”
  10. Peste un milion de români au sunat la 112 fără să aibă o urgență. Sute de mii de persoane au glumit pe seama operatorilor