Rusia sustine ca a arestat un eston pe care il acuza de spionaj

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 15:35
2214 citiri
Rusia sustine ca a arestat un eston pe care il acuza de spionaj

Rusia detinea duminica un politist eston acuzat de spionaj, la doua zile dupa ce Tallinn a acuzat persoane necunoscute "venite din Rusia" ca au incalcat frontiera pentru a rapi acest barbat in Estonia.

Politistul Eston Kohver a fost prezentat sambata de televiziunea rusa cu catuse la maini si figura sobra, in timp ce era luat de membri mascati ai fortelor de securitate.

Acest incident are loc intr-un moment de tensiuni puternice intre Moscova si Tarile Baltice in jurul crizei din Ucraina.

Ofiter eston rapit si dus in Rusia, la scurt timp dupa discursul lui Obama

FSB, serviciul de securitate rus, a explicat intr-un comunicat ca a arestat politistul in nord-vestul Rusiei, in apropiere de frontiera estona, vineri, in timp ce incerca sa desfasoare o operatiune de informatii.

Potrivit FSB, asupra estonului a fost gasit un pistol, munitie, 5.000 de euro si "echipament special pentru inregistrari ilegale", precum si "material destinat aparent unei misiuni de spionaj".

Dar vineri, Parchetul eston a anuntat ca functionarul a fost "capturat de persoane necunoscute venite din Rusia, in timp ce era in serviciu pe teritoriul eston" si "luat cu forta, sub amenintarea armelor".

Incidentul a avut loc la doua zile dupa o vizita istorica a presedintelui american Barack Obama la Tallinn care viza reasigurarea Tarilor Baltice cu privire la un angajament al Statelor Unite fata de securitatea lor, in cadrul NATO, unde sunt membre.

Aflate sub controlul URSS pana la destramarea sa in 1991, Estonia, Letonia si Lituania sunt profund preocupate de alipirea Crimmei la Rusia si de angajamentul Moscovei fata de o rebeliune separatista in estul Ucrainei.

#spion eston Rusia, #ofiter eston Rusia , #Rusia
Comentarii