"Rusia Unita" le-a spus moscovitilor ca vinul moldovenesc provoaca hepatita toxica

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 20:44
1414 citiri
"Rusia Unita" le-a spus moscovitilor ca vinul moldovenesc provoaca hepatita toxica
Foto: Arhiva

Trei membri ai partidului de guvernare "Rusia Unita" au protestat, joi, in fata Ambasadei Republicii Moldova la Moscova contra importurilor de vin moldovenesc, indemnandu-i pe trecatori sa nu mai cumpere "bautura otravitoare".

Cei trei erau "inarmati" cu pancarte "Atentie! Vin moldovenesc", mesajul fiind ilustrat cu un cap de mort. Ei le-au distribuit trecatorilor flyere in care ii "avertizau" ca vinul moldovenesc contine pesticide si "dibutilftalat - o otrava ce provoaca hepatita toxica". Ordinea la "mitingul" celor trei membri de partid era asigurata de patru militieni.

"Suntem impotriva faptului ca moscovitii sa fie otraviti cu acest vin. Eu insumi nu am facut analize, dar am incredere in serviciul sanitar rus si in (Ghennadi) Oniscenko", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protagonistii actiunii de protest.

Intrebat cum apreciaza legatura dintre politica si vin, odata ce actiunea este organizata de principalul partid politic din Rusia, el a spus ca formatiunea din care face parte nu mai are pretentii politice fata de Chisinau, odata ce Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a anulat decretul emis de presedintele interimar Mihai Ghimpu, prin care declara data de 28 iunie zi a ocupatiei sovietice.

"Vinul moldovenesc trebuie sa-si ridice standardele la cele europene. Daca cineva spune ca este de calitate, atunci Europa sa-l cumpere. Dar Europa nu-l cumpara. Nici noi nu suntem oameni de mana a doua si nu trebuie sa ne strecoare noua asa fel de vin", a adaugat protestatarul.

Vinurile moldovenesti, blocate de Rusia

Experti rusi in domeniul comertului sustin ca blocarea intrarii vinurilor moldovenesti pe piata rusa chiar in momentul in care presedintele interimar Mihai Ghimpu a emis decretul prin care a instituit ziua ocupatiei sovietice este o forma de rezolvare a conflictului ce contravine normelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), la care Rusia vrea sa adere pana la sfarsitul acestui an.

Recent, si primarul Moscovei Iuri Lujkov i-a indemnat pe cetatenii rusi sa nu mai cumpere produse moldovenesti, iar partidul de guvernare "Rusia Unita" a organizat joi si vineri actiuni prin care au chemat la boicotarea vinului moldovenesc.

De data aceasta, nemultumirile Moscovei fata de vinul moldovenesc au fost corelate cu decretul emis de Ghimpu, prin care acesta declara data de 28 iunie zi a ocupatiei sovietice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Moscova Rusia Unita, #protest import vin moldovenesc , #Rusia