Șantajul lui Putin: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze către Europa, dar vrea contracte pe termen lung

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 20:40
3876 citiri
Șantajul lui Putin: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze către Europa, dar vrea contracte pe termen lung
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: Captura Youtube

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, 13 octombrie, că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, respingând sugestiile că Moscova ar limita aceste livrări din motive politice, dar pe de altă parte el a solicitat ţărilor europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung, relatează Reuters.

''Dacă ei cer să creştem mai mult livrările de gaze, suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul'', a precizat Putin la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Moscova, el calificând drept un ''nonsens total'' acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.

Cu câteva ore înainte însă, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.

La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Rusia s-a mai declarat şi în ultimele zile dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung.

''Dacă vor fi cereri suplimentare pentru gaze, aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale'', a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.

Şi preşedintele Putin a precizat în declaraţia sa la acea conferinţă că europenii au făcut în ultimii ani ''greşeala'' de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. El a pledat în acest context pe stabilirea ''unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei''.

Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a ajuns luna aceasta la niveluri record, dar Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia limitează în mod deliberat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.

Actuala criză energetică, de o amploare mondială, este provocată în special de creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile din pandemie. Dar în acelaşi timp o serie de factori au redus oferta, provocând creşterea preţurilor.

În Europa stocurile de gaze sunt la un nivel foarte redus, ca urmare a iernii prelungite care a trecut. La aceasta se adaugă o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.

Vladimir Putin a vorbit şi despre redirecţionarea către Asia a unor cantităţi de gaze naturale lichefiate produse de SUA şi care ar fi trebuit iniţial să ajungă în Europa.

Comentariile lui Putin au venit tocmai când Comisia Europeană a prezentat pe 13 octombrie ceea ce a numit un „set de instrumente” pe care statele membre să le folosească pentru a proteja gospodăriile și companiile împotriva creșterii rapide a prețurilor la energie.

Prețurile gazelor în toată Europa și în alte părți ale lumii au crescut la niveluri-record în ultimele săptămâni.

Aceasta a provocat și o creștere a prețurilor la electricitate în țările în care gazul este combustibilul principal pentru centrale și a crescut tarifele gospodăriilor - totul în pragul intrării în sezonul rece.

Unii analiști și parlamentari europeni au arătat cu degetul spre Rusia, care este cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa. Furnizorul său de monopol, controlat de stat, Gazprom, a refuzat să închirieze spațiu de tranzit suplimentar pe conductele ucrainene, chiar dacă prețurile au crescut.

Ce mai urmărește Rusia?

Dar alți experți au indicat o combinație de factori, inclusiv întreruperi în aprovizionarea cu gaze din Norvegia - un alt furnizor important de energie - și faptul că gazul natural lichefiat din Statele Unite este deviat către piețele din Asia de Est, unde prețurile gazelor au crescut brusc.

Un alt factor este iarna de anul trecut, care a fost mai rece și mai lungă decât în mod normal, așa că multe facilități de depozitare nu au reușit încă să completeze rezervele.

Aura Săbăduș, o analistă a Independent Commodity Inteligence Services - serviciu de analiză a informațiilor de pe piață energetică europeană - crede că exportatorul rus controlat de stat Gazprom încearcă, în actuala criză energetică provocată de un salt fără precedent a prețurilor pe piața gazelor naturale, să forțeze mâna Uniunii Europene să aprobe cât mai repede gazoduct Nord Stream 2.

Dar, la summitul UE-Ucraina, care a avut loc marți la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reafirmat că gazoductul Nord Stream 2 nu va fi exceptat de la prevederile așa numitului pachet energetic trei al Uniunii Europene, ceea ce va împiedica Gazprom să administreze conducta în regim de monopol.

„După cum am subliniat în repetate rânduri, directiva privind gazul din 2019, al treilea pachet energetic, se aplică în totalitate în cazul Nord Stream 2.

Gazprom ar vrea să administreze Nord Stream 2 în regim de monopol, cum face cu prima conductă din proiect, dar conform legislației UE din 2019, trebuie să numească acum un operator independent și să permită altor furnizori să folosească conducta, ceea ce face mai dificilă „izolarea energetică” a unor țări precum Polonia sau Ucraina.

Citește și:
Ce iluzie îi traversează mintea lui Vladimir Putin: "Rolul lui Surovikin devine foarte important în următoarele câteva luni"
Ce iluzie îi traversează mintea lui Vladimir Putin: "Rolul lui Surovikin devine foarte important în următoarele câteva luni"
Războiul din Ucraina pare să fi ajuns într-un impas. Cel puțin după 18 noiembrie nu s-au mai înregistrat acțiuni contra-ofensive. Pe singurul segment de front pe care rușii sunt în...
Putin ar fi dat ordin să fie asasinat președintele Lukașenko. Victima sigură este șeful diplomației din Belarus
Putin ar fi dat ordin să fie asasinat președintele Lukașenko. Victima sigură este șeful diplomației din Belarus
Ministrul Afacerilor Externe al Belarusului, Volodimir Makei, a murit subit, sâmbătă, 26 noiembrie, relatează agenția „ Belta ”. Mackei avea 64 de ani iar cauza morții sale nu a fost...