Preşedintele Rusiei l-a recompensat pe șeful diplomației ungare cu Ordinul Prieteniei

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 13:05
2131 citiri
Preşedintele Rusiei l-a recompensat pe șeful diplomației ungare cu Ordinul Prieteniei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin și ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó FOTO: Twitter

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a conferit ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, Ordinul Prieteniei pentru contribuţia sa majoră la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Decretul în acest sens a fost publicat joi pe portalul oficial de informaţii juridice al Rusiei.

„Ministrului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, i se acordă distincţia pentru contribuţia sa majoră la dezvoltarea relaţiilor ruso-ungare şi a cooperării în domeniul industriei şi al investiţiilor”, precizează decretul prezidenţial.

În vară, Péter Szijjártó afirma că ţara sa a câştigat mult în ultima perioadă din buna cooperare ungaro-rusă, iar părţile intenţionează să continue aceste “poveşti de succes” şi în viitor.

El a identificat cinci domenii de cooperare cu Rusia. Înainte de toate, ministrul de Externe maghiar a menționat cooperarea în domeniul vaccinurilor împotriva coronavirusului, deoarece fără vaccinul Sputnik, Ungaria nu ar fi fost în măsură să desfăşoare campania de imunizare cea mai reuşită din Europa.

În al doilea rând, ministrul a menţionat investiţiile reciproce, citând ca exemplu înfiinţarea de către compania Mol a unei uzine de bitum de cauciuc în Tatarstan, în timp ce firma rusească de produse cosmetice Arnest prevede crearea unei baze de producţie la Alsózsolca.

Al treilea domeniu menționat de Péter Szijjártó este industria transporturilor, mai precis producţia vagoanelor de cale ferată, dat fiind că Ungaria livrează Egiptului, în colaborare cu Rusia, vagoane de cale ferată în valoare de un miliard de euro, iar în prezent se negociază şi o comandă pentru 200 de vagoane de dormit.

Apoi, Péter Szijjártó a vorbit de tema extrem de importantă a siguranţei energetice, arătând că acordul privind gazoductul Nord Stream 2 “pune între paranteze toate dezbaterile ipocrite de până acum” şi “arată clar rolul determinant pe care Rusia îl va avea şi în viitor în aprovizionarea cu gaze a Europei”.

De aceea, ministrul ungar a considerat o decizie corectă investiţia în construcţia conductei care va permite, din luna octombrie, transportul a 8,5 miliarde de mc de gaze naturale în Ungaria, de la frontiera sârbo-ungară.

De asemenea, Péter Szijjártó a vorbit şi despre cooperarea în transporturile aeriene, subliniind că WizzAir va înfiinţa o bază la Sankt Petersburg, că numărul de zboruri între Budapesta şi Moscova va creşte de la 4 la 7 curse pe săptămână şi că va fi creată o legătură directă între capitala Ungariei şi Ekaterinburg.

Dar perla coroane o reprezintă acordul încheia de Ungaria cu Rusia de aprovizionare cu gaze pe termen lung, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2021. Acordul cu grupul rus Gazprom este unul pe o perioadă de 15 ani, cu opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.

„Am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, scria Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

Eveniment Quarterly Report

Teroristul rus Igor Ghirkin: Regimul lui Putin este aproape de colaps din cauza eșecurilor din Ucraina și nu poate fi salvat
Teroristul rus Igor Ghirkin: Regimul lui Putin este aproape de colaps din cauza eșecurilor din Ucraina și nu poate fi salvat
Un important blogger rus pro-război prezice din celula sa de închisoare căderea Rusiei, la doar două luni după ce a fost arestat pentru că l-a criticat pe președintele Vladimir Putin...
Fost președinte al Letoniei: "La București, Putin a vorbit despre Ucraina așa cum Stalin a vorbit despre Polonia înainte de împărțire"
Fost președinte al Letoniei: "La București, Putin a vorbit despre Ucraina așa cum Stalin a vorbit despre Polonia înainte de împărțire"
Țările NATO au făcut o mare greșeală atunci când au decis că politețea lor ar putea cumva să înfrâneze Kremlinul, a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel fostul președinte al...
#Rusia, #Vladimir Putin, #Ungaria, #ministru de externe, #Peter Szijjarto, #ordinul prieteniei , #Rusia