Rusia vrea sa devieze gazul iranian

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:46
1063 citiri
Rusia vrea sa devieze gazul iranian

Autoritatile din Rusia s-au declarat multumite de acordul incheiat duminica intre Teheran si Islamabad privind constructia unui gazoduct care sa plece dinspre bazinul iranian Pars-Sud spre Pakistan.

Mai mult, compania rusa Gazprom intentioneaza sa se ralieze acestui proiect, care ar putea devia cantitatile de gaz disponibile in Pars-Sud de la proiectul Nabucco, pentru a le orienta spre pietele din Asia de Sud, scrie cotidianul Kommersant.

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca partea rusa este interesata sa participe la proiectul iraniano-pakistanez, in care si-ar putea asuma functia de operator al gazoductului.

Lungimea sectorului iranian al noului gazoduct va fi de circa 1.100 de km, iar a celui pakistanez de peste 1.000 de km.

Iranul va livra Pakistanului, pentru inceput, aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar apoi aceasta cantitate urmeaza sa fie dublata.

Demararea constructiilor la proiect este planificata pentru septembrie 2009, iar finalizarea lucrarilor - pentru septembrie 2014.

Noua conducta este doar o parte din proiectul mult mai mare ce prevede constructia gazoductului Iran-Pakistan-India. Si China manifesta interes pentru acest proiect.

Beijingul a discutat posibilitatea construirii unei ramificatii a gazoductului spre China, insa costurile ridicate fac ca si conducerea chineza, care de obicei nu se zgarceste la proiecte importante din punct de vedere politic, sa manifesta unele rezerve.

Analistii afirma ca proiectul prezinta anumite riscuri. In primul rand, situatia din Pakistan este instabila. In al doilea rand, conditiile acordului semnat saptamana trecuta la Teheran prevede ca fiecare tara sa construiasca din bani proprii tronsonul de gazoduct de pe teritoriul sau, insa Pakistanul se confrunta cu mari probleme financiare.

Totodata, nu exista claritate nici in ceea ce priveste preturile: un contract final privind livrarile de gaz ar urma sa fie semnat abia peste 3 saptamani.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...