Rusia vrea sa devieze gazul iranian

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:46
1138 citiri
Rusia vrea sa devieze gazul iranian
Foto: Kommersant

Autoritatile din Rusia s-au declarat multumite de acordul incheiat duminica intre Teheran si Islamabad privind constructia unui gazoduct care sa plece dinspre bazinul iranian Pars-Sud spre Pakistan.

Mai mult, compania rusa Gazprom intentioneaza sa se ralieze acestui proiect, care ar putea devia cantitatile de gaz disponibile in Pars-Sud de la proiectul Nabucco, pentru a le orienta spre pietele din Asia de Sud, scrie cotidianul Kommersant.

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca partea rusa este interesata sa participe la proiectul iraniano-pakistanez, in care si-ar putea asuma functia de operator al gazoductului.

Lungimea sectorului iranian al noului gazoduct va fi de circa 1.100 de km, iar a celui pakistanez de peste 1.000 de km.

Iranul va livra Pakistanului, pentru inceput, aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar apoi aceasta cantitate urmeaza sa fie dublata.

Demararea constructiilor la proiect este planificata pentru septembrie 2009, iar finalizarea lucrarilor - pentru septembrie 2014.

Noua conducta este doar o parte din proiectul mult mai mare ce prevede constructia gazoductului Iran-Pakistan-India. Si China manifesta interes pentru acest proiect.

Beijingul a discutat posibilitatea construirii unei ramificatii a gazoductului spre China, insa costurile ridicate fac ca si conducerea chineza, care de obicei nu se zgarceste la proiecte importante din punct de vedere politic, sa manifesta unele rezerve.

Analistii afirma ca proiectul prezinta anumite riscuri. In primul rand, situatia din Pakistan este instabila. In al doilea rand, conditiile acordului semnat saptamana trecuta la Teheran prevede ca fiecare tara sa construiasca din bani proprii tronsonul de gazoduct de pe teritoriul sau, insa Pakistanul se confrunta cu mari probleme financiare.

Totodata, nu exista claritate nici in ceea ce priveste preturile: un contract final privind livrarile de gaz ar urma sa fie semnat abia peste 3 saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia deviaza gaz, #gaz deviat Europa, #gaze Europa Asia , #Rusia