Rusia vrea sa rupa relatiile dintre SUA si Europa?

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:47
4830 citiri
Rusia vrea sa rupa relatiile dintre SUA si Europa?

Relatia dintre Rusia si Statele Unite se inrautateste pe zi ce trece, cea mai recenta tensiune dintre cele doua state fiind provocata de manifestatiile anti-Putin de la Moscova si din alte mari orase rusesti.

Scutul antiracheta, liniile de aprovizionare din Afganistan, trenarea negocierilor de aderare a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, toate acestea sunt "pietre de moara" in relatia dintre cele doua mari puteri.

Potrivit unei analize a Stratfor, Moscova nu urmareste ruperea relatiilor cu Washingtonul, ci mai degraba stricarea relatiilor dintre SUA si Europa.

La sfarsitul lui noiembrie, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a prezentat noua strategie de aparare a Rusiei, document in care si-a exprimat dorinta de a deschide un nou capitol in relatiile cu SUA si NATO.

Medvedev a subliniat faptul ca Rusia si-a schimbat strategia in cazul scutului antiracheta si nu se mai opune categoric acestuia. In schimb, a propus o cooperare banzandu-se pe urmatorul principiu: daca Iranul si alte amenintari si nu Rusia sunt motivul real pentru extinderea scutului, atunci colaborarea Moscovei ar fi bine primita. Propunerea aceasta a fost respinsa de SUA si de majoritatea membrilor NATO.

In analiza sa, Stratfor precizeaza ca Europa Centrala este ingrijorata de evolutia relatiilor Occidentului cu Rusia.

Faptul ca SUA incep sa cedeze in chestiunea aderarii Rusiei la OMC, pentru a putea sa trimita in continuare provizii in Afganistan via Rusia, dupa ce Pakistanul a refuzat sa mai permita acest lucru, ridica semne de intrebare in randul europenilor.

Washingtonul pare sa "dea" relatiile cu Europa Centrala pentru acceptul Rusiei de a trimite provizii in Afganistan, fapt ce nu e deloc pe placul europenilor.

Analistii de la Stratfor apreciaza ca state din Europa Centrala reactioneaza deschizandu-si larg usa catre Moscova.

Saptamana trecuta, Polonia a anuntat ca nu are nimic impotriva unor discutii cu Rusia pe tema scutului antiracheta, iar cehii - odinioara parteneri cu americanii in ce priveste scutul - tocmai au semnat un acord economic bilateral cu Rusia in valoare de mai multe miliarde de dolari.

Si Rusia risca, atunci cand mizeaza pe cartea despartitii SUA de Europa. Ar putea fi creata o reactie opusa celei asteptate, si anume unificarea unilaterala a SUA cu Europa, impotriva Moscovei. Acest lucru ar avea drept efect refuzarea Rusiei la OMC, aderare dorita datorita avantajelor economice de care beneficiaza statele membre.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#relatie SUA Rusia, #relatie Rusia Europa, #scut antiracheta , #Rusia
Comentarii