Rusia, despre tezaurul Romaniei: Dezgroparea trecutului poate alimenta emotii nedorite

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 22:17
12294 citiri
Rusia, despre tezaurul Romaniei: Dezgroparea trecutului poate alimenta emotii nedorite

Guvernul de la Moscova si-a exprimat, joi, regretul fata de incercarile Romaniei de a impune in atentia Consiliului Europei problema restituirii celor 93 de tone de aur, evacuate in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial.

"Sa nu dezgropam trecutul", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus, Alexander Lukashevici.

"Parlamentarii romani au incercat, inca o data, sa internationalizeze aceasta problema, care demult si-a pierdut actualitatea. Regretam ca o institutie precum Consiliul Europei este folosita ca o platforma pentru asemenea idei si solicitari", a mai spus oficialul rus, citat de agentia RIA Novosti.

Lukashevici a precizat ca subiectul aurului romanesc nu este o tema de dialog intre Moscova si Bucuresti, acesta trebuind sa fie dat uitarii.

"Consideram ca tentativele de a dezgropa trecutul, in conditiile actuale, sunt contraproductive si pot alimenta emotii nedorite, abatand atentia de la problemele actuale ale cooperarii bilaterale", a concluzionat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse.

Oficial rus: Romanii sa nu-si mai ceara tezaurul, ei au platit pentru ocupatia Basarabiei

Precizarile Moscovei au venit in contextul in care Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei analizeaza indeplinirea de catre Rusia a obligatiilor asumate pentru aderarea la Consiliul Europei. Trei parlamentari romani, Viorel Badea,Cezar PredasiTudor Pantiru, au depus un amendament prin care solicita "returnarea tezaurului romanesc, evacuat temporar la Moscova in timpul Primul Razboi Mondial".

Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE

Plenul APCE a aprobat, miercuri, o rezolutie care prin care "se face apel la continuarea negocierilor bilaterale, in vederea identificarii unei solutii viabile menite sa conduca la returnarea, prin negociere directa, a bunurilor culturale si a altor proprietati catre tarile vizate, inclusiv a Tezaurului Romaniei, temporar transferat la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial".

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...