Rusii neaga ca folosesc cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece pentru o noua invazie

Marti, 29 August 2017, ora 17:50
4548 citiri
Rusii neaga ca folosesc cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece pentru o noua invazie

Rusia a respins, marti, speculatiile ca se va folosi de exercitiile militare de amploare din Belarus, de luna viitoare, pentru a lansa o noua invazie.

Viceministrul rus al Apararii, Alexander Fomin, a spus ca exercitiile militare comune au o natura pur defensiva si a respins acuzatiile, pe care le-a numit false, ca exercitiile ar putea fi folosite pentru a fi lansate invazii ale Poloniei, Ucrainei sau Lituaniei, relateaza agentia Reuters.

In ultimii ani, Rusia a invadat si anexat peninsula Crimeea (2014) si a invadat Georgia (august 2008), atunci cand sute de oameni au murit.

In schimb, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca alianta va urmari indeaproape exercitiile si a cerut ca acestea sa fie organizate intr-o maniera deschisa si legala.

La randul sau, viceministrul bielorus al Apararii, Oleg Belokonev, a precizat ca toate trupele si echipamentele aduse pentru exercitii vor fi retrase apoi.

Pentru exercitiile militare Zapad, considerate cele mai ample de la incheierea Razboiului Rece, Kremlinul a anuntat mai putin de 13.000 de trupe, dar unele rapoarte sugereaza ca de fapt ar fi vorba despre 100.000 de militari.

Relatiile dintre Putin si liderul de la Minsk, Alexander Lukasenko, sunt din ce in ce mai tensionate, mai ales dupa anexarea Crimeii, in luna martie 2014. De altfel, la grandioasa parada organizata cu ocazia Zilei Victoriei, pe 9 mai, la Moscova, langa Putin s-a aflat omologul sau moldovean, Igor Dodon, si nu presedintele Belarusului.

Au fost exprimate temeri din partea statelor baltice membre NATO, Estonia, Letonia si Lituania - toate cele trei vecine cu Rusia, iar ultimele doua si cu Belarus -, ca exista o agenda ascunsa in cazul exercitiilor Zapad.

De altfel, inca din luna aprilie, ministrul eston al Apararii, Margus Tsahkna, a avertizat ca exercitiile militare ar putea fi folosite drept pretext pentru mutarea a mii de trupe permanent in Belarus, spre finalul acestui an.

"Pentru trupele rusesti, sa mearga in Belarus este un bilet doar dus. Aceasta nu este parerea mea personala, analizam foarte amanuntit cum se pregateste Rusia pentru exercitiile Zapad", a spus Tsahkna, citat de agentia Reuters.

Putin l-a sustinut mult timp pe Lukasenko, presedinte al Belarusului din anul 1994. Statele Unite au cautat insa sa imbunatateasca relatiile cu Minskul, prin ridicarea unor sanctiuni impuse, iar in 2015 Uniunea Europeana a decis de asemenea ridicarea sanctiunilor pentru fosta republica sovietica.

Citeste si:
Iulian Chifu a fost numit consilier al premierului Nicolae Ciucă
Iulian Chifu a fost numit consilier al premierului Nicolae Ciucă
Iulian Chifu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. Decizia a fost publicată miercuri, 8 decembrie, în Monitorul Oficial. Printr-o altă...
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri, 8 decembrie, că numărul autoturimelor second-hand nou înmatriculate este în continuare prea mare. Acesta a subliniat că vor fi necesare...