Sanctiunile economice impotriva Rusiei, prelungite pana anul viitor - surse

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 23:44
4010 citiri
Sanctiunile economice impotriva Rusiei, prelungite pana anul viitor - surse
Foto: Hepta.ro

Sanctiunile economice dure instituite de Uniunea Europeana impotriva Rusiei, acuzata ca-i sustine pe rebelii separatisti in estul Ucrainei, ar urma sa fie prelungite pana in ianuarie, informeaza vineri AFP citand surse concordante.

Aceste sanctiuni care lovesc sectoare intregi ale economiei rusesti, printre care cel bancar, al apararii sau al petrolului, impiedicandu-le sa se finanteze de pe pietele europene, vor expira la finalul lunii iulie. Ele au fost instituite la 29 iulie 2014, dupa prabusirea avionului Boeing al Malaysia Airlines, probabil doborat de o racheta sol-aer deasupra zonei de lupta cu 298 de persoane la bord.

Ucraina, apel la Occident sa nu lase Rusia sa-si faca de cap: Avem nevoie de sprijin

"Sanctiunile ar urma sa fie prelungite cu sase luni" cu prilejul summitului UE de la sfarsitul lunii iunie, a declarat o sursa europeana. In ochii sefilor de stat si de guvern "aceste sanctiuni sunt aliniate calendarului de aplicare a acordului de la Minsk", care se intinde pana la sfarsitul lui 2015, a explicat sursa citata.

Acordul de incetare a focului, semnat in februarie, prevede masuri progresive pana la sfarsitul anului pentru a pune capat conflictului intre separatistii prorusi si Kiev, care s-a soldat in cele aproape 14 luni de conflict cu peste 6.400 de morti.

Chiar daca armistitiul este in general respectat, acordul nu a impiedicat luptele sporadice, o noua recrudescenta a violentelor inregistrandu-se miercuri in jurul orasului Mariinka, in apropiere de Donetk, unde confruntarea s-a soldat cu 26 de morti in 24 de ore. In plus, cele doua parti nu au reusit inca sa inceapa discutii reale privind descentralizarea si masurile socio-economice prevazute.

Rusia, pregatita de represalii elaborate, daca i se vor impune noi sanctiuni

"Masura este Minsk", a confirmat o sursa diplomatica. "Sefii de stat si de guvern fac paralela intre aplicarea acordului de la Minsk si sanctiuni", a dezvaluit aceasta. "Sanctiunile sectoriale vor fi prelungite pana in ianuarie anul viitor. Va avea loc apoi o evaluare pentru o eventuala noua prelungire", a mai mentionat sursa diplomatica citata.

"Exista deja un acord politic pentru a prelungi sanctiunile, deci acesta este lucrul la care ne asteptam", a confirmat un alt diplomat.

Aceste masuri, intarite in septembrie 2014, au contribuit la dificultatile economiei ruse, dar fara a afecta atitudinea inflexibila a presedintelui rus Vladimir Putin. Kievul si statele occidentale il acuza ca a dispus trimiterea de militari rusi si arme sofisticate separatistilor.

De asemenea, sanctiunile UE le interzic statelor membre sa furnizeze Rusiei echipamente in sectorul petrolier sau bunuri cu dubla utilizare, civila si militara.

Europenii ar urma sa prelungeasca, de asemenea, in zilele care urmeaza, pentru aproape un an, sanctiunile instituite la 23 iunie 2014 in semn de protest impotriva "anexarii ilegale" a Crimeii de catre Rusia, interzicand orice investitie europeana in peninsula, conform acelorasi surse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UE prelungeste sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia Ucraina , #Rusia
Comentarii