Scenariul ingrijorator lansat de un analist rus: Nu e momentul sa reimpartim Romania?

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 Mai 2014, ora 16:31
34572 citiri
Scenariul ingrijorator lansat de un analist rus: Nu e momentul sa reimpartim Romania?

Comentatorii rusi au vorbit deschis despre divizarea Ucrainei si a R. Moldova pentru a sustine comunitatile etnice ruse si a slabi aceste tari, insa, mai nou, a aparut si tema fragmentarii Romaniei.

Analistul american Paul Goble atrage atentia, in Window on Eurasia, ca Dmitri Rodionov a scris un articol pe tema divizarii Romaniei.

Articolul, publicat de APN.ru, incepe de la premisa ca anexarea Crimeii si criza din Ucraina au reconcentrat atentia asupra posibilitatii alipirii Transnistriei, republica separatista moldoveana, la Federatia Rusa. Problema transnistreana ar trebui transata "in paralel cu problema ucraineana", scrie analistul rus.

Daca vrei pace, pregateste-te de razboi. NATO nu e institutie caritabila Interviu

Daca se realizeaza proiectul lui Vladimir Putin pentru Novorossyia, chestiunea Transnistriei este ca si rezolvata, intrucat republica separatista va avea granita cu Rusia. In schimb, daca Kievul este capabil sa opreasca ruperea estului tarii, continua Rodionov, "va aparea un zid" intre Rusia si Transnistria, sub forma unui stat ostil, ale carui actiuni vor exclude orice posibilitate de reunificare.

Desi este o problema veche, chestiunea transnistreana si cea moldoveneasca au fost aduse in atentie in ultimele luni si sunt mai importante acum, asa ca la Moscova s-au pronuntat doua curente de opinie cu privire la care este cea mai buna cale de actiune.

Romania i-a inchis spatiul aerian lui Rogozin: Data viitoare voi zbura cu un bombardier

Prima pozitie spune ca Transnistria este "avanpostul nostru occidental", care nu trebuie cedat niciodata. Potrivit acestei pozitii, aderarea Moldovei la UE, singura sau ca parte a Romaniei, va elibera, in cele din urma, Transnistria, si va pune bazele recunoasterii sale. Cei care sustin aceasta pozitie, arata rusul, spun va fi mai bine daca R. Moldova devine parte a Romaniei.

A doua pozitie sustine ca Rusia "are nevoie de toata Moldova" drept avanpost in Occident, si trebuie sa se asigure ca aceasta tara este un aliat al Rusiei si participa la Uniunea Eurasiatica. Daca Moldova se angajeaza pe acest curs, Rusia va trebui sa-si sacrifice visele de independenta pentru Transnistria.

Cum Moldova pare a se apropia tot mai mult de Europa, cei care se pronunta in favoarea dezmembrarii acestei tari par a capata un avantaj. Si ce ar trebui sa faca Rusiain aceste conditii? Sa continue sa se concentreze pe Transnistria sau sa insiste pentru Moldova pe de-a-ntregul, calculand ca "teroarea integrarii europene va produce o schimbare de regim la Chisinau si o inevitabila schimbare de drum?", se intreaba Rodionov.

Rogozin ameninta din nou Romania: Vom explica in curand (Video)

Analistul continua aratand ca, indiferent ce curs alege Moscova, este improbabil ca Romania sa cedeze pretentiile teritoriale asupra Moldovei, si, in consecinta, Moscova trebuie sa se gandeasca ce face cu tara noastra, care nu a facut niciodata parte din URSS, doar din blocul sovietic.

Este mentionat un precedent istoric "util": interesul Rusiei in secolul XVIII de a crea Dacia ca stat tampon unificat, intre Rusia si Imperiul Otoman. S-au facut progrese in acest sens insa "dupa infrangerea Rusiei in razboiul Crimeii, provinciile danubiene au devenit loiale Occidentului, care le-a unificat".

Evolutiile urmatoare au condus la "formarea paralela a comunitatilor politice - Moldova (in Imperiul Rus si apoi in URSS) si Romania, doua natiuni si chiar doua limbi", continua Rodionov, potrivit analistului american.

NATO, reactie la amenintarile lui Rogozin: De neacceptat

La caderea URSS, unii romani au cerut ca Moldova sa se uneasca cu Romania. Insa "in pofida infrangerii Rusiei in Razboiul Rece si dezlegarii mainilor Romaniei, nimeni nu a decis sa incalce 'status quo-ul' care exista din timpul URSS". In acelasi timp, a aparut totusi un grup in Romania care se caracterizeaza drept "moldoveni" si care vad Romania drept "o unitate artificiala", continua analistul rus.

Rodionov conchide ca este "la moda" sa te angajezi in tot felul de preziceri politice si fantezii geopolitice. Insa, asa cum au aratat evenimentele din Ucraina, "cineva se poate astepta la cele mai improbabil rezultate geopolitice - in definitiv, cine, in urma cu cateva luni, si-ar fi imaginat ca peninsula Crimeea va deveni parte a Rusiei?".

Cum trebuia tratat Rogozin: "Trebuia plesnit", dar "nu te arunci sa tragi cu gloante din prima"

Avand in vedere viteza cu care se misca lucrurile, de ce "sa nu se intoarca Rusia la ideea" din urma cu trei secole, insistand pentru crearea Daciei ca stat tampon, mai ales ca Turcia, slaba de una singura, este de fapt un avanpost al Occidentului?

"La un moment dat, Occidentul a taiat Romania, facand-o tampon intre sine si Rusia. Si noi avem nevoie de un tampon in acelasi loc si am avut aceasta idee mai devreme decat Occidentul. Nu e momentul sa reimpartim Romania? Bineinteles, dupa impartirea Ucrainei?", incheie Rodionov.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, 29 septembrie, că a demisionat din funcția de ministru al Educației, ”din proprie inițiativă”. În anunțul făcut pe Facebook, Cîmpeanu a...
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...