Schimb de spioni intre Germania si Rusia?

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 12:21
3089 citiri
Schimb de spioni intre Germania si Rusia?
Foto: Basta Balkana

O spioana rusa, condamnata la inchisoare in Germania, in 2013, alaturi de sotul ei, a fost eliberata recent si i s-a permis sa se intoarca acasa.

Presa germana a relatat ca eliberarea femeii ar putea insemna un schimb de agenti intre Germania si Rusia, arata Global Post, care citeaza AFP.

Spioana de 48 de ani, cunoscuta sub pseudonimul de Heidrun Anschlag, a fost eliberata in urma cu doua zile si s-a intors in Rusia, in timp ce sotul ei, in varsta de 53 de ani, cunoscut ca Andreas, a ramas in detentie, potrivit agentiei DPA.

Anschlag a fost condamnata, in 2013, la cinci ani si sase luni de inchisoare, iar sotul ei a primit o pedeapsa de sase ani si sase luni de detentie, in urma deciziei unui tribunal din Stuttgart.

Cuplul a fost infiltrat in Germania, in 1988, de catre serviciul secret al Uniunii Sovietice, KGB, iar ulterior a lucrat pentru succesorul acestuia, SVR.

Cel mai mare schimb de spioni intre SUA si Rusia dupa Razboiul Rece

Cei doi au reusit de-a lungul timpului sa obtina informatii secrete de natura politica si militara din interiorul Uniunii Europene si NATO, concentrandu-se pe date legate de relatiile NATO si UE cu tarile din estul Europei si Asia Centrala.

In stilul practicilor din timpul Razboiului Rece, documentele erau lasate sub copaci sau in alte locuri prestabilite, urmand ca acestea sa fie ridicate de agenti ai Consulatului rus din orasul german Bonn.

Cei doi s-au dat drept cetateni austrieci nascuti in America de Sud in momentul in care au venit in Germania.

Publicatia Focus a sugerat ca eliberarea neasteptata a spioanei ar putea face parte dintr-un schimb de agenti intre Rusia si Germania, in contextul in care Moscova a propus, la scurt timp dupa condamnarea cuplului, ca cele doua tari sa elibereze reciproc condamnati pentru spionaj si sa ii lase sa se intoarca acasa.

Schimb de spioni intre Rusia si Germania? Ce propune Moscova

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#schimb spioni Rusia Germani, #spioana rusa eliberata Germania , #Rusia