Seful CIA spune ca Rusia va incerca sa influenteze alegerile americane de anul acesta

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 09:19
2870 citiri
Seful CIA spune ca Rusia va incerca sa influenteze alegerile americane de anul acesta
Foto: Facebook/Mike Pompeo

Mike Pompeo, directorul CIA, se asteapta ca Federatia Rusa sa incerce sa influenteze alegerile partiale pentru Congresul SUA care vor avea loc in noiembrie si a precizat ca incercarile rusilor de a initia actiuni subversive in Europa si SUA nu s-au diminuat.

Cu toate ca in ultima perioada CIA si serviciile rusesti de securitate au colaborat in privinta contracararii unor actiuni teroriste (CIA a contribuit la oprirea unui atentat in St. Petersburg in 2017, n. red.), Pompeo spune ca Rusia este un adversar si este ingrijorat, la fel ca multe tari europene, de incercarile subversive puse la cale de Federatia Rusa.

Intrebat daca aceste ingrijorari sunt valabile si la alegerile din luna noiembrie, Pompeo a declarat: "Bineinteles. Sunt convins ca vor continua sa incerce acest miscari, dar am incredere ca America va putea avea alegeri corecte si libere si ca vom contracara actiunile lor astfel incat sa nu aiba un efect semnificativ".

"Suntem cel mai bun serviciu de spionaj din lume. Vom face tot ce putem pentru a afla secrete pentru poporul american. Vreau sa ne revenim", a mai spus Pompeo.

Viziunea lui Trump in ceea ce priveste implicarea Rusiei este in contrast puternic cu concluziile la care ajung serviciile secrete americane. Intrebat cum vede aceasta situatie, Pompeo a spus: "Tot ce fac e sa spun adevarul. Aproape in fiecare zi ii livrez presedintelui cele mai importante informatii pe care le avem."

China, in atentia CIA

In legatura cu China, directorul CIA a declarat ca eforturile Beijingului de a exercita o influenta ascunsa asupra Occidentului sunt la fel de ingrijoratoare precum actiunile subversive ale Rusiei.

"Putem observa eforturi foarte concentrate pentru a fura informatii din SUA, pentru a infiltra spioni in Statele Unite - oameni care vor lucra in numele guvernului chinez impotriva SUA. Vedem asta in scolile noastre. Vedem asta in spitale si in sistemele medicale. Vedem asta la nivelul corporatiilor. Este o activitate care se desfasoara si in alte parti ale lumii... inclusiv in Europa si in Marea Britanie", a mai spus Mike Pompeo.

Programul nuclear al Phenianului este monitorizat de CIA

Programul nuclear al Coreei de Nord este un subiect important pentru CIA, a mai precizat Pompeo. "Credem ca va avea puterea sa lanseze rachete nucleare spre SUA in cateva luni. (...) Noi trebuie sa furnizam presedintelui informatii importante care ii vor oferi mai multe optiuni pentru a micsora acest risc", a sustinut el.

Directorul CIA a spus ca atat presedintele cat si CIA, sunt constiente ca un conflict militar ar duce la distrugeri masive si la pierderi de vieti. Intrebat daca liderul nord-coreean Kim Jong-un ar putea fi indepartat de la putere, Pompeo a raspuns: "Orice este posibil", fara sa ofere mai multe detalii.

Mike Pompeo a devenit directorul CIA la sfarsitul lunii ianurie 2017.

Americani sunt chemati la vot in luna noiembrie pentru a-si alege reprezentantii pentru 33 din cele 100 de locuri din Senat si pentru toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentantilor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia implicare alegeri SUA , #Rusia