Soldatul Putin, filozoful Dughin si noua ideologie a Imperiului Rus

Autor: Emilian Isaila
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 16:39
8178 citiri
Soldatul Putin, filozoful Dughin si noua ideologie a Imperiului Rus

In contextul tensionat al politicii internationale, e foarte interesant de urmarit fenomenul Vladimir Putin. Incercarea liderului rus de a readuce stralucirea Imperiului Sovietic merita toata atentia, mai ales ca Romania se afla in raza lui de actiune.

Dar ceva fundamental ii lipseste lui Putin pentru a aduce gloria de altadata, iar acel ceva poarta numele de ideologie. Pentru liderii URSS, incepand cu Stalin a fost usor. Faceau apel la Marx, la Engels si la Lenin. Doctrina egalitatii absolute intre oameni fusese scrisa si cucerise mintile si sufletele milioanelor de oameni. O doctrina atat de atragatoare a fost folosita ca o arma pentru expansiunea URSS. Dar ce mai poate sa promita Vladimir Putin?

Aici, apare filozoful Aleksandr Dughin. In cartea intitulata "Soldatul Putin si filozoful Dughin", Ovidiu Raetchi, scriitor si deputat PNL, incearca sa explice forta de atractie dintre cei doi si cum, ultimul, construieste o noua doctrina, cea a ortodoxiei crestine.

Vladimir Putin are nevoie de o doctrina politica pentru a cuceri mintile si sufletele supusilor rusi, foto Hepta.ro

Pornind de la Samuel P.Huntington si a sa "Ciocnire a civilizatiilor", cel care postuleaza o "ruptura insurmontabila intre Est si vest", "ii sugereaza lui Dughin ideea ca traim un secol al civilizatiilor, nu al statelor-natiune, prea slabe pentru a nu avea, totusi, nevoie de un protector generos, chiar daca nedorit precum Rusia... Huntington ii da lui Dughin posibilitatea de a lucra cu o categorie greu testabila - civilizatia", scrie Oviudiu Raetchi in cartea sa.

"Este o noua incercare ideologica a Rusiei de a infrunta Vestul cu armele teoretice furnizate chiar de acesta", subliniaza autorul.

"Puterea pe care Rusia a atins-o prin intermediul constructului ideologic URSS a fost uluitoare. Gratie posibilitatilor nelimitate oferite de halucinatia ideologica comunista si gratie capacitatii totalitarismului de a impune si atinge obiective pe care o societate libera nu le-ar accepta, Rusia a ajuns si a ramas o perioada indelungata pe acoperisul lumii", remarca deputatul liberal.

Pornind de la nevoia lui Vladimir Putin de a se agata de o noua doctrina pe care sa-si fundamenteze noul imperiu, poate fi inteles mai usor pasul facut de Patriarhul Kiril al Rusiei, care si-a calcat pe inima, si a facut o vizita la Bucuresti.

Nevoia de unificare a ortodoxismului a dus la aceasta apropiere, una de neimaginat, biserica rusa privind-o pe cea romaneasca, pana acum, ca pe un fel de vasal si nu ca pe un egal.

"Este foarte posibil sa nu existe nicio relatie intre Dughin si Putin, dar cei doi reprezinta momente legice in proiectul grupului securizator rus (n.a. elita politica a Rusiei) de a bloca declinul de putere si de a asigura renasterea Imperiului Rus. Acest grup are nevoie presanta de un ideolog, asa cum in urma cu cativa ani avea nevoie de un lider politic relativ tanar, educat in propriile randuri si in propria logica. Si tocmai pentru ca nevoia e presanta, riscul ca Dughin sa fie acceptat nefiltrat si integral, cu fraude si erori, de catre elita politica rusa este disproportionat", scrie Ovidiu Raetchi in cartea sa.

Ovidiu Raetchi, scriitor si deputat PNL, autorul volumului "Soldatul Putin si filozoful Dughin", publicat la editura Nemira, 2017, foto Facebook/Ovidiu Raetchi

Deci, atat Dughin cat si Putin par a fi doi actori impinsi in scena de o elita, una care si-a propus dupa prabusirea zgomotoasa a URSS sa salveze Imperiul Tarist. Dughin are rolul de a crea o ideologie, Putin pe acela de a conduce, bazandu-se pe ea.

Dar aici apare un pericol. In cazul unui accident politic, insasi aceasta doctrina religioasa va fi pusa la indoiala. In plus, se naste si intrebarea, cum poti capta atentia a milioane de oameni printr-un discurs religios in secolul XXI?

Orice doctrina trebuie asimilata si acceptata la nivelele superioare ale societatii. Militantismul religios pare greu de impus in epoca iPhone si Facebook.

Acest lucru e observat si de autor: "Mizand prin Dughin pe promovarea unei ideologii a ciocnirii civilizatiilor, in care Rusia conduce o civilizatie ortodoxa definita religios, marea putere slava pariaza pe un instrument ineficient, riscand sa mai iroseasca un secol in slujba unei ideologii infrante".

Volumul lui Ovidiu Raetchi "Soldatul Putin si filozoful Dughin", aparut la Editura Nemira, trateaza o tema actuala si interesanta pentru publicul din Romania.

Foarte multi oameni politici, intelectuali si studenti din Romania isi pun intrebari despre cum ne raportam la Rusia si cum putem sa rezistam la acest nou tip de expansiune.

In opinia mea, cred ca o naratiune mai directa, iesita din zona limbajului academic ar fi avut un impact mai mare la public. Dar, in afara de asta, curajul unui tanar politician de a aborda un astfel de subiect fierbinte merita remarcat. Textul e util si descrie argumentat chimia dintre Dughin si Putin si pericolul ei.

Citeste si:
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Numit de contracandidatul său, Dan Barna, „omul sistemului”, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș lansează o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea...
Sursa: Ziare.com