Somnul natiunilor naste monstri (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Martie 2014, ora 23:53
12848 citiri
Somnul natiunilor naste monstri (Opinii)

Vladimir Putin nu este "tarul" Rusiei de ieri. Nu sunt noi nici ambitiile imperiale ale omului care definea destramarea URSS drept cea mai mare catastrofa geopolitica. Noua nu e nici doctrina sub acoperirea careia am asistat la invadarea Crimeii: apararea rusofonilor.

Si totusi acest rau a crescut constant, ca un cancer, sub privirile pasive ale Occidentului, care a preferat sa scada standardele de evaluare pentru a profita masiv de oportunitatile economice pe care le oferea Rusia. Liderii occidentali au crezut ca dusmanii cei mai rai sunt criza economica si terorismul de tip al Qaida.

Strategic, UE a fost luata prin surprindere de agresiunea ruseasca in Crimeea, spune europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu, vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a PE. Da, pentru ca UE, la fel ca SUA de altfel, a subevaluat semnificatia evenimentelor din Georgia. Ce s-a intamplat cu Osetia de Sud a fost ca un fel de repetitie generala pentru ce avea sa urmeze in Crimeea.

Pentru orice minte limpede era clar spre ce se indreapta Vladimir Putin. Si, totusi, Rusia nu a avut de suferit dupa episodul din Georgia niciun fel de sanctiune. Nici macar una simbolica. Dimpotriva. A organizat Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, presedintele Obama a anuntat o resetare a relatiilor cu Moscova, care s-a tradus in toleranta extrema, iar relatiile economice cu tarile UE au duduit.

Atuurile Rusiei, adica resurse, banii oligarhilor si piete de desfacere, au fost cu mult prea tentante pentru Occident pentru ca standardele democratice si ale statului de drept sa fie mentinte la un nivel macar rezonabil, daca nu maximal.

UE a lasat garda jos, s-a dedulcit la aceste avantaje si s-a legat economic de Rusia permitand astfel jocul lui Vladimir Putin. Pentru ca prin aceasta interconectare, practic, Occidentul si-a facut foarte greu utilizabila principala arma pe care o avea impotriva Rusiei - cea economica.

Un demn urmas al tarilor, crescut la scoala de elita a KGB, Vladimir Putin a avut de infruntat lideri occidentali slabi. Sansa lui istorica. Pentru ca in fata unei garnituri de tip Reagan - Thatcher - Kohl nu cred ca ar fi ajuns vreodata la demonstratia de forta aproape nestingherita de acum.

Vladimir Putin a ajuns la puterea pe care o are pentru ca liderii lumii occidentale i-au permis. Rusia invadeaza teritorii ale altor state pentru ca poate. Cu cine isi imaginau ca au de-a face? Doar un naiv incurabil putea sa creada sincer ca Vladimir Putin are cel mai mic respect pentru valori occidentale, pentru democratie, pentru principii.

Imensa ironie istorica face ca aceasta lipsa de respect sa ii fi jucat o farsa in Ucraina, unde Putin era probabil sigur ca a terminat lucrarea dupa ce a cumparat viitorul Ucrainei cu 15 miliarde de dolari de la Ianukovici, adica dupa ce acesta a refuzat sa semneze acordul de asociere la UE.

Putin nu a anticipat tot ceea ce a urmat, EuroMaidanul, rasturnarea regimului, instalarea noii puteri, pentru ca probabil mintea sa nu poate concepe forta democratiei, a vointei populare, nu poate iesi din tiparul dictatorial pe care il practica.

Dar nu este omul care sa se resemneze in fata unei asemenea farse. Cu atat mai mult cu cat nu vorbim doar despre tusa dictatoriala. Multi analisti si inalti diplomati occcidentali se tem ca Vladimir Putin este grav instabil psihic, "delirant" spune fostul secretar de stat american Madeline Albright, si ca reactiile sale nu pot fi anticipate intr-o cheie rationala.

Acesta este omul pe care UE si SUA l-au lasat sa se desfasoare nestingherit. Si atunci, a cui e vina cea mare?

Se verifica din nou, la scara macro, un adevar valabil de la nivel micro, individual: un rau lasat sa evolueze liber, necontracarat la timp, nu dispare de la sine, nici macar nu stagneaza, ci devine tot mai mare, se agraveaza, iar interventia intarziata este cu mult mai grea, cu mult mai dureroasa si cu sanse mai mici de reusita decat una preventiva.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Crimeea referendum, #Vladimir Putin URSS, #UE Ucraina , #Rusia