Spionii rusi impanzesc Europa, ca pe vremea Razboiului Rece

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 23:06
6680 citiri
Spionii rusi impanzesc Europa, ca pe vremea Razboiului Rece
Putin, efectuand o scufundare in Marea Baltica, la bordul unui submersibil rusesc. Foto:Le Figaro

Serviciile ruse de informatii externe, SVR, succesorul Directiei 1 din temutul KGB, si-au dublat activitatea de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, el insusi un fost ofiter al KGB.

Nivelul spionajului rus in Europa ar fi atins, potrivit anumitor experti, cota celui din timpul Razboiului Rece, adauga sursa citata, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Serviciile ruse sunt active in mod special in fostele republici sovietice, mai ales cele care au aspiratii de aderare la UE si NATO. "In Georgia, oamenii KGB au fost plasati in structurile de securitate. In Ucraina si Belarus, penetrarea serviciilor ruse este foarte profunda: serviciile KGB locale sunt controlate de Moscova", explica un diplomat aflat la post in regiune.

De altfel, scrie Le Figaro, scandalurile de spionaj sunt frecvente in viata politica regionala. In 2008, Herman Simm, un functionar estonian cu rang inalt, a fost arestat la Tallinn pentru spionaj in beneficiul Rusiei.

Deschiderea rapida a UE si a NATO catre fostele tari ale Europei de Est a furnizat rusilor o oportunitate unica de infiltrare. Retelele aflate in adormire au fost reactivate. In Polonia, biroul SVR a fost instalat chiar in fata Ministerului Afacerilor Externe. In Bulgaria, pe fondul crizei politice, Guvernul a reabilitat fosti demnitari ai serviciilor secrete din epoca dictaturii comuniste. Intr-un raport recent, serviciile cehe estimau ca Rusia intretine reteaua cea mai activa de spionaj din tara, scrie Le Figaro.

Dar aceasta revenire in forta se refera si la Europa Occidentala si Statele Unite. La Bruxelles, sediul NATO, al UE si al Agentiei Europene de Aparare, mai multi functionari europeni proveniti din tarile de Est, in special din Ungaria si Bulgaria, au fost indepartati recent cu maxima discretie, pentru ca lucrau in beneficiul Rusiei, explica un diplomat european sursei citate.

In 2010, Directia Centrala de Informatii Interne franceza s-a aratat ingrijorata de un proiect care viza construirea unei catedrale ortodoxe ruse chiar langa Palatul Elysee. In cele din urma a fost abandonat. Pe vremea aceea, un reprezentant al DCRI declara pentru Le Figaro ca activitatea serviciilor ruse in Franta era la fel de intensa ca in 1985.

In iunie 2010, zece spioni rusi s-au infiltrat in anturajul presedintelui american Barack Obama. Au fost arestati in cele din urma. Serviciile occidentale, care si-au concentrat eforturile pe reteaua terorista Al-Qaida si pe lupta impotriva terorismului, ar fi acum ceva mai putin pregatite pentru a face fata acestor ofensive clandestine, scrie Le Figaro.

Serviciile de informatii de la Moscova sunt interesate mai ales de achizitia de tehnica militara si de tehnologie aerospatiala si nucleara. In ultimul timp, activitatea spionilor rusi este sustinuta de mai multe submarine rusesti detasate in Mediterana. SVR monitorizeaza si miscarile oponentilor la adresa regimului de la Kremlin si ale extremistilor din Caucaz, dar nu se sfieste sa lichideze dusmanii din exterior. Un bun exemplu este cazul Litvinenko. "Si-au pastrat o adevarata specializare in interceptarile electronice", explica un specialist.

In plus, expertii au mai observat si o sporire a activitatii SVR in Azerbaidjan si Kazahstan, dar si in Vietnam si Malaezia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #spionaj, #Europa, #Litvinenko, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii