Statele baltice se tem de Rusia lui Putin - Sunt pregatite sa lupte cu "omuletii verzi"

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 18:34
4869 citiri
Statele baltice se tem de Rusia lui Putin - Sunt pregatite sa lupte cu "omuletii verzi"
Foto: Hepta.ro

De la actiuni de sabotaj asupra instalatiilor energetice si pana la atacurile cibernetice sau declaratiile de "independenta" in zonele de frontiera majoritar rusofone, statele baltice (Lituania, Letonia si Estonia) au in vedere toate riscurile intr-o posibila confruntare cu Rusia.

Aceste trei state mici si izolate geografic de restul Uniunii Europene se tem nu doar de o invazie clasica a armatei ruse, cu trupe terestre, ci si de tactici de genul celor folosite anul trecut de Moscova in operatiunea de anexare a Crimeii, se arata intr-o analiza publicata miercuri de agentia Reuters.

De atunci, tarile baltice se pregatesc pentru un "razboi hibrid", iesit din tiparele conventionale, si desfasoara exercitii de contracarare a "sabotorilor" si campanii impotriva propagandei rusesti, consolidandu-si in paralel si fortele armate.

Astfel, in Lituania s-a desfasurat cu o luna in urma un exercitiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut. Aplicatiile s-au bazat pe scenariul preluarii controlului asupra Crimeii de trupe alcatuite din soldati in uniforme fara insemne, asa-zisii "omuleti verzi".

"Trebuie sa invatam lectiile din Crimeea, pe care le-am vazut partial si in estul Ucrainei (...) Trebuie sa fim pregatiti pentru orice", declara atunci agentiei Reuters presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Pentru multi cetateni ai statelor baltice, teama de Rusia este un factor ce marcheaza viata de zi cu zi. De exemplu, s-a ajuns pana la punctul in care o eventuala ocupatie ruseasca este luata in discutie atunci cand se negociaza cumpararea unei locuinte. De altfel, aceasta teama are radacini adanci in istorie, cele trei state fiind anexate Uniunii Sovietice in anul 1939, apoi ocupate de Germania nazista si recucerite de Armata Rosie. "Exista multi oameni inca in viata care au vazut atunci tactici asemanatoare celor folosite recent in Ucraina", explica Andres Kasekamp, profesor la Universitatea din Tartu (Estonia), specializat in politica statelor baltice.

Numai frecventele incursiuni in zona ale avioanelor militare rusesti implica riscul unor incidente care sa declanseze apoi un conflict extins. De asemenea, Letonia si Estonia au la granitele lor cu Rusia importante comunitati rusesti, cu multi membri care detin si pasapoarte emise de Federatia Rusa.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

In Letonia, serviciile de securitate au initiat anul acesta o investigatie dupa aparitia unor postari pe Facebook care incitau la separatism in zone majoritar rusofone, iar autoritatile locale au organizat seminarii pentru a instrui populatia cum sa reactioneze in cazul aparitiei "omuletilor verzi".

"Pot sa apara actiuni provocatoare", cum ar fi de exemplu "capturarea unei localitati de la granita si autoproclamarea acolo a unui fel de republica locala", afirma Igor Vatolin, un ziarist membru al comunitatii rusofone din Letonia, dar care este un adversar al politicii promovate de presedintele Vladimir Putin.

In Estonia vecina inca sunt vii in memorie incidentele din anul 2007, cand decizia de mutare a unei statui ce reprezinta un soldat sovietic din al Doilea Razboi Mondial a declansat proteste violente ale comunitatii rusofone, concomitent producandu-se atacuri cibernetice pe scara extinsa. Drept urmare, anul acesta Estonia a gazduit cel mai amplu exercitiu de aparare cibernetica desfasurat vreodata, la care au participat 16 state.

Un alt factor ce sporeste riscurile in aceasta zona este delimitarea imprecisa a unei mari parti din frontiera statelor baltice cu Rusia. Anul trecut, un ofiter de informatii eston a fost arestat de trupe ruse, Moscova sustinand ca el a patruns pe teritoriul Rusiei, in timp ce guvernul de la Tallinn a afirmat ca el a fost capturat in Estonia, in apropierea unui punct de la granita cu Federatia Rusa.

Exercitii militare in zona arctica, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Exista insa si pareri conform carora teama tarilor baltice ca ar putea fi tinta unui razboi hibrid este exagerata, mai ales ca cele trei state sunt democratii puternice si fac parte din NATO. "Statele baltice s-au simtit mult timp vulnerabile si acum au impresia ca au devenit si mai vulnerabile, lucru de inteles daca avem in vedere istoria lor", apreciaza Neil Melvin, expert in problematica acestei regiuni la centrul SIPRI din Stockholm.

Si alti experti estimeaza ca o invazie a Rusiei in tarile baltice este putin probabila, dar atrag totusi atentia ca Moscova ar putea incerca sa testeze in aceasta zona daca statele NATO chiar sunt dispuse sa activeze articolul 5 din tratatul Aliantei, ce prevede ca un atac impotriva unuia dintre membri este considerat un atac impotriva tuturor membrilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#tari baltice amenintare Rusia, #omuleti verzi Rusia , #Rusia