Incident militar între Statele Unite și Rusia. Un distrugător rus s-a apropiat la doar câțiva metri de o puternică navă americană. Reacția Pentagonului VIDEO

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 10:42
9235 citiri
Incident militar între Statele Unite și Rusia. Un distrugător rus s-a apropiat la doar câțiva metri de o puternică navă americană. Reacția Pentagonului VIDEO

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri, 15 octombrie, că o navă de luptă a Flotei din Oceanul Pacific a oprit încercarea unui distrugător al US Navy de a trece frontiera de stat a Federației Ruse în Marea Japoniei.

“Astăzi, 15 octombrie, în jurul orei locale 17.00, distrugătorul american Chafee (DDG 90), care operează în Marea Japoniei de câteva zile, s-a apropiat de apele teritoriale ale Federației Ruse și a încercat să treacă frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Reprezentanțil ruși considera că nava mare antisubmarin Amiral Tributs a Flotei din Oceanul Pacific a acționat conform regulilor internaționale de navigație, intervenind pentru "alungarea intrusului din apele teritoriale" după transmiterea mai multor avertismente.

Rusia susține că distrugătorul american USS Chafee a schimbat cursul după avertismentele Marinei ruse

“Echipajul distrugătorului Chafee, după ce s-a convins de hotărârea navei rusești de a interveni pentru prevenirea încălcării frontierei de stat, a schimbat cursul navei și la ora 17.50 s-a întors în direcția opusă. Amiral Tributs s-a apropiat la mai puțin de 60 de metri de nava americană”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, potrivit publicației DefenseRomânia.ro.

Partea rusă sustine că bava Amiral Tributs a avertizat pe canalul internațional de comunicații că astfel de acțiuni nu sunt acceptabile și, de asemenea, ca a notificat distrugătorul american că se află într-o zonă interzisă pentru navigație, din cauza desfășurării unor exerciții cu trageri de artilerie.

“După primirea avertismentelor părții ruse, distrugătorul Chafee, în loc să-și modifice cursul pentru părăsirea raionului închis pentru navigație, a arborat steaguri colorate, care indicau pregătirile pentru decolarea elicopterului de punte. Asta înseamnă că schimbarea cursului și vitezei erau imposibile, iar nava se îndrepta spre încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse în Golful Petru cel Mare”, se mai precizează în comunicatul de presă al ministerului.

“Acțiunile echipajului distrugătorului Chafee al marinei americane reprezintă o încălcare gravă a regulilor internaționale privind prevenirea coliziunilor pe mare și a acordului interguvernamental ruso-american de prevenire a incidentelor în marea deschisă și în spațiul aerian situat deasupra acesteia din anul 1972”, au concluzionat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Reacția Pentagonului

Marina SUA a negat acuzațiile Ministerului Apărării din Rusia potrivit cărora, pe 15 octombrie, o navă rusească de luptă a împiedicat un distrugător american să încerce pătrunderea în apele teritoriale ale Rusiei, în Marea Japoniei.

Într-un comunicat al departamentului de relații publice al Flotei americane din Pacific, emis vineri după-amiază, sunt respinse categoric acuzațiile rusești.

„Declarația Ministerului Apărării din Rusia cu privire la interacțiunea dintre cele două nave ale forțelor noastre navale este falsă”, se afirmă în comunicat. „În timp ce USS Chafee (DDG 90) desfășura operații de rutină în apele internaționale din Marea Japoniei, pe 15 octombrie 2021, un distrugător rus din clasa Udaloy s-a apropiat la aproximativ 60 de metri de USS Chafee (DDG 90,) în timp ce nava se pregătea pentru desfășurarea operațiilor de zbor de la bord”.

„Interacțiunea a fost sigură și profesională”, au ținut să sublinieze militarii americani, care au precizat că „Rusia a emis o notificare către Airman and Mariners (NOTAM / NOTMAR) pentru această zonă, însă pentru [un interval orar] mai târziu în cursul zilei. Notificarea nu era în vigoare la momentul interacțiunii. În tot acest timp, USS Chafee a efectuat operații în conformitate cu dreptul și procedurile internaționale. Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional permite acest lucru.”

Trebuie precizat faptul că, în perioada 14-17 octombrie, în Marea Japoniei, se desfășoară exercițiul ruso-chinez Cooperare maritimă-2021. Din partea Federației Ruse la acesta participă nave de luptă și auxiliare ale Flotei din Oceanul Pacific, între care nava mare antisubmarin Amiral Panteleev, corvetele Proiect 20380 Aldar Tsydenzhapov și Gromky, două dragoare de bază, submarinul Proiect 877 Ust-Bolsheretsk, o vedetă purtătoare de rachete și un remorcher de salvare.

Probabil, distrugătorul american Chafee monitorizează activitățile desfășurate în cadrul exercițiului de navele din Federația Rusă și China.

Citeste si:
Washington, reacție dură după ce Rusia a distrus în spațiu un satelit într-un test militar
Washington, reacție dură după ce Rusia a distrus în spațiu un satelit într-un test militar
Statele Unite au condamnat luni cu fermitate tragerea unei rachete anti-satelit de către Rusia, care a provocat mii de reziduuri ce reprezintă un pericol inclusiv pentru astronauţii de pe...
Cursă pentru recuperarea avionului F-35 britanic prăbușit în Marea Meditarană. SUA vor să se asigure că rușii nu ajung primii
Cursă pentru recuperarea avionului F-35 britanic prăbușit în Marea Meditarană. SUA vor să se asigure că rușii nu ajung primii
Marea Britanie a cerut Statelor Unite să ajute la găsirea și recuperarea avionului de luptă F-35B Lightning II prăbușit în urmă cu două zile în Marea Mediterană și aflat la o adâncime...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Băăă... Fiți atenți și uni' și-ailantz' la ore, că nu corespund și