Încă două site-uri de știri din Rusia, declarate de autorități „agenți ai străinătății”. Avertismentul lui Putin pentru jurnalistul care a primit Nobelul pentru pace

Sambata, 16 Octombrie 2021, ora 07:41
3523 citiri
Încă două site-uri de știri din Rusia, declarate de autorități „agenți ai străinătății”. Avertismentul lui Putin pentru jurnalistul care a primit Nobelul pentru pace
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Facebook/Vladimir Putin

Două noi mass-media online au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din Rusia, informează AFP.

Ministerul justiţiei a adăugat pe lista cu "agenţi ai străinătăţii" portalul de ştiri online Rosbalt.ru şi site-ul web specializat în analiza ştirilor din actualitate Republic.

Rosbalt.ru, care un site popular, are birouri în Moscova şi Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcţionează pe bază de abonamente.

Clasificarea ca "agent al străinătăţii" obligă un mijloc de informare în masă să facă public acest statut în toate publicaţiile, textele, videoclipurile şi mesajele sale de pe reţelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse şi agenţii de publicitate şi îngreunează activitatea jurnaliştilor.

"Desigur, Republic nu are finanţări din exterior, există doar graţie banilor de la abonaţi", a declarat pe Telegram redactorul său şef, Dmitri Kolezev.

Zeci de jurnalişti şi numeroase mass-media independente, inclusiv Rain TV şi Meduza, un site de ştiri popular, au fost desemnate "agenţi ai străinătăţii" de către instanţe din Rusia.

Pe lista ministerului justiţiei se află, în prezent, aproape 90 de nume.

Printre mass-media independente care nu figurează pe listă se numără Echo Radio Moscova şi ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru pace săptămâna trecută alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totuşi că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un "scut" care să îl protejeze de statutul de "agent al străinătăţii". Dacă Muratov "nu încalcă legea rusă, dacă nu oferă niciun motiv pentru a fi declarat agent al străinătăţii, atunci acest lucru nu se va întâmpla", a spus Putin.

#Rusia, #Vladimir Putin, #stiri , #Rusia