SUA acuza Rusia ca a mintit: La Zapad au participat zeci de mii de soldati, de 4 ori mai mult decat anuntasera oficial

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 11:33
3657 citiri
SUA acuza Rusia ca a mintit: La Zapad au participat zeci de mii de soldati, de 4 ori mai mult decat anuntasera oficial
Foto: Arhiva Pixabay

Manevrele militare ruse Zapad au mobilizat peste 40.000 de militari in septembrie, mult peste cifra anuntata de Rusia, a declarat luni comandantul fortelor terestre americane din Europa, generalul Ben Hodges.

"Au fost probabil peste 40.000 de militari care au participat la acest exercitiu", le-a spus generalul jurnalistilor la Bruxelles, explicand ca armata rusa a "impartit" exercitiul intr-o "serie de exercitii mai mici".

Insa "din punct de vedere militar, ele au fost conectate", a insistat el. Astfel, "numarul militarilor rusi implicati in exercitiu a depasit cu mult 12.700", cifra oficiala oferita de Moscova si Minsk pentru exercitiul Zapad-2017, desfasurat intre 16 si 20 septembrie, potrivit oficialului american.

Estonia, Lituania si Germania au estimat la 100.000 numarul militarilor inainte de inceperea acestor manevre care s-au desfasurat in Belarus, in vestul Rusiei si in enclava rusa Kaliningrad, relateaza AFP.

NATO considera ca, odata depasit pragul de 13.000 de militari, Alianta are dreptul sa trimita observatori, asa cum prevede Conventia de la Viena, semnata si de Rusia. Insa Moscova a invitat doar reprezentanti ai Aliantei si ai tarilor vecine in zilele destinate vizitatorilor, fara a acorda acces la militari sau la conferintele de presa asupra scenariului prevazut.

In cele doua editii precedente, in 2009 si 2013, Rusia a simulat un atac cu bomba nucleara asupra Varsoviei, potrivit mai multor oficiali, desi NATO s-a abtinut intotdeauna sa faca o astfel de declaratie.

De aceasta data, "nu am vazut in scenariu ceea ce am vazut inainte, cand acesta incepea cu un atac nuclear impotriva unui oras occidental", a spus Hodges. "Partea nucleara (...) a avut loc anul acesta sub forma unui exercitiu separat, care a inceput la sfarsitul Zapad", a mai spus el.

Fara a oferi detalii, Ben Hodges a declarat ca Rusia si-a prezentat in cadrul acestor manevre "capacitatile in materie de razboi electronic" si "razboi cibernetic", pe care generalul american le-a descris ca fiind "puternice si sofisticate".

Citeste mai multe despre exercitiile Zapad 2017:

Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?

Putin asista la exercitiile militare Zapad, care ingrijoreaza NATO. Iata ce imagini a postat Kremlinul (Galerie foto)

Rusia incepe exercitiile militare in Belarus: Scenarii de razboi cu 3 tari imaginare

Vezi si alte exercitii militare pe care Rusia le va incepe la granita cu Coreea de Nord.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...
Comentarii