Statele Unite și NATO au trecut de peste 10 ori liniile roșii trasate de Rusia. ”Moscova trece la represalii dacă SUA depășesc ultima barieră în Ucraina”

Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 04:29
8642 citiri
Statele Unite și NATO au trecut de peste 10 ori liniile roșii trasate de Rusia. ”Moscova trece la represalii dacă SUA depășesc ultima barieră în Ucraina”
Avioane americane prezente la exerciții militare în Ucraina FOTO: Military

Declarațiile președintelui Vladimir Putin și ale oficialilor de la Moscova, referitoare la liniile roșii pe care Statele Unite și NATO nu trebuie să le depășească au căpătat uneori accente agresive. Însă, s-a dovedit că de-a lungul anilor, atât Washingtonul, cât și alianța nord-atlantică a trecut de multe ori de aceste bariere anunțate cu surle și trâmbițe de Rusia.

Ultima astfel de declarație vine din partea lui Vladmir Shamanov, șeful Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, care a declarat că ”intenția americanilor de a desfășura arme de apărare aeriană în Ucraina este o linie roșie fără echivoc. Noi ne rezervăm dreptul de a trece la represalii pe măsură, pentru a ne asigura că această componentă nu ar trebui în niciun caz să fie disponibilă pentru liderii iresponsabili din țara vecină”, potrivit Antibellum.

Fără îndoială, Casa Albă, Pentagonul și NATO monitorizează cu atenție declarațiile oficialilor ruși. Însă, s-a constatat, de-a lungul vremii, în special în ultimii 20 de ani, că aceste borne impuse de Rusia au fost trecute de către Occident, fără a-i păsa de reacția Moscovei, care de multe ori nu a venit.

Publicația amintită face o cronologie a liniilor roșii pe care Statele Unite și NATO le-au depășit, în relația cu Rusia. Dintre acestea amintim câteva, mai jos.

- Linia roșie privind extinderea NATO în fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia și războiul purtat de alianță împotriva Iugoslaviei în 1999.

- Linia roșie trecută de SUA și NATO, când au invadat Irakul în 2003.

- Linia roșie a ”Revoluției Trandafirilor”, orchestrată de SUA, în Georgia, în 2003.

- Linia roșie privind extinderea NATO în fostul teritoriu sovietic în 2004.

- Linia roșie a ”Revoluției portocalii” din Ucraina, 2004-2005.

- Linia roșie a loviturii de stat din Kyrgyzstan din 2005.

Joe Biden, mutare-șoc la Ierusalim, ce anulează politica lui Trump: Israelul protestează vehement

- Linia roșie trecută de Pentagon și NATO, în România și Bulgaria, referitoare la opt baze militare din aceste țări, în 2005 și 2006.

- Linia roșie depășită de SUA cu privire la desfășurarea scutului anti-rachetă Standard Missile-3 din Romania și Polonia, în 2009.

- Linia roșie trecută de SUA în legătură cu amplasarea de rachete Patriot în Polonia în 2010.

- Linia roșie privind desfășurarea de trupe ale NATO în țările baltice și centrale, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în 2014.

Statele Unite vor amplasa sisteme de rachete la granița cu Rusia: Putin nu are soluții

- Linia roșie depășită de SUA prin bombardarea și invadarea Siriei, în 2015.

Și aceste exemple de linii roșii ar putea continua. Însă acum Statele Unite și-au îndreptat atenția asupra unui parteneriat strategic cu Ucraina, căreia i-au acordat recent un ajutor de 60 de milioane de dolari, în domeniul militar.l

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Rusia linia rosie, #Rusia linii rosii, #SUA Rusia tensiuni, #linia rosie, #tensiuni SUA Rusia, #Tensiuni NATO Rusia , #Rusia