Reactia Rusiei, dupa ce Trump a anuntat retragerea SUA din Tratatul Nuclear: Un pas foarte periculos

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 12:03
4988 citiri
Reactia Rusiei, dupa ce Trump a anuntat retragerea SUA din Tratatul Nuclear: Un pas foarte periculos
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul rus de Externe a reactionat dupa ce Donald Trump a anuntat ca SUA urmeaza sa se retraga dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear incheiat cu Rusia in timpul Razboiului Rece, acuzand Moscova ca-l incalca "de multi ani".

O sursa de la Ministerul rus de Externe a transmis ca este o retragere motivata de "visul" americanilor de a domina singuri lumea si acuza Washingtonul ca a subminat "deliberat" acest acord de-a lungul anilor.

Washingtonul "se apropia de aceasta etapa de mai multi ani, distrugand deliberat si pas cu pas baza acestui acord", a declarat sursa de la Ministerul rus de Externe, citata de principalele trei agentii ruse de presa, informeaza AFP, citata de News.ro.

"Aceasta decizie intra in cadrul politicii americane de retragere din acorduri internationale legale care ii impun tot atata responsabilitate cat partenerilor sai si ii fragilizeaza, astfel, ideea propriei exceptii", a continuat aceasta sursa.

Retragerea americana "este a doua cea mai mare lovitura aplicata oricarui sistem al stabilitatii mondiale", a declarat senatorul rus Aleksei Puskov, prima fiind retragerea americana, in 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice.

"Iar inca o data Statele Unite iau initiativa de a dizolva acordul", a continuat el, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat ca ce a facut Trump reprezinta un pas periculos, care va fi condamnat cu siguranta de comunitatea internationala, arata agentia Tass, citata de Mediafax.

"Aparent, incapabilitatea si refuzul de a ajunge la aceeasi termeni cu noi obliga anumite forte de la Washington sa incurajeze conducerea tarii sa ia o decizie privind retragerea formala din tratat", a declarat Serghei Riabkov.

"Acesta este un pas foarte periculos, despre care, sunt convins, nu va fi pur si simplu inteles de comunitatea internatonala, dar va fi condamnat de toti membrii comunitatii mondiale, care sunt dedicati securitatii si stabilitatii si care sunt pregatiti sa lucreze la consolidarea regulilor actuale privind controlul oamenilor", a punctat Riabkov.

Donald Trump a facut acest anunt in timp ce consilierul sau pe probleme de securitate nationala John Bolton se pregatea sambata sa se duca la Moscova, pentru a "continua" dialogul controversat, incepul in iulie, intre presedintele Statelor Unite si omologul sau rus Vladimir Putin.

Consilierul, cunoscut prin pozitia sa ferma, a prevazut sa se intalneasca la Moscova, incepand de luni, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patrusev.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care extercita presiuni asupra presedintelui american in vederea unei retrageri din INF. Tot el a blocat orice negociere a unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expira in 2021 si pe care Moscova incearca sa-l prelungeasca.

Retragerea americana din INF ar putea sa vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatara - poate sa dezvolte fara vreo constrangere armament nuclear cu raza de actiune intermediara.

Acuzatii "fabricate"

Relatiile sunt tensionate intre Washington si Moscova, pe fondul unor acuzatii de amestec rus in alegerile americane.

Vineri, o prima persoana de origine rusa a fost inculpata de justitia americana cu privire la amestec in alegerile parlamentare americane de la 6 noiembrie. Moscova a acuzat Washingtonul ca a "fabricat" aceste acuzatii cu scopul de a impune noi sanctiuni Rusiei.

Presedintele american a promis, insa, inainte de alegeri, sa restabileasca cele mai bune relatii cu Rusia. Suspiciuni de complicitate cu Kremlinul ii vizeaza, de altfel, echipa de campanie din 2016. Un procuror special, Robert Mueller, ancheteaza de peste un an, in Statele Unite, aceste suspiciuni.

In iulie, Donald trump s-a aratat extrem de conciliant fata de omologul sau rus Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa comuna la Helsinki, dupa primul lor summit bilateral, in Finlanda.

La 11 noiembrie, cei doi presedinti se intalnesc la Paris, la comemorarea sfarsitului Primului Razboi Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#SUA Rusia Tratat Nuclear, #SUA retras Tratat Nuclear , #Rusia