Ziare.com

Suprafata Rusiei creste cu peste 1.000 de km patrati - unde se afla noul teritoriu

de Florin Necula
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 23:35

   

Suprafata Rusiei creste cu peste 1.000 de km patrati - unde se afla noul teritoriu
Rusia isi va spori suprafata totala a teritoriului cu peste 1.000 de kilometri patrati, dupa descoperirea unei insule in regiunea arctica.

Un studiu cartografic complet referitor la nou descoperita insula din nordul Rusiei urmeaza sa extinda suveranitatea teritoriala a celei mai mari tari a lumii cu inca 1.165 de kilometri patrati, scrie International Business Times.

Unul dintre vasele rusesti a facut o incursiune de cercetare in zona, bazandu-se pe descoperirile initiale ale pilotilor rusi, din anul 2013, care au afirmat ca au vazut insula numita Yaya in arhipelagul Novosibirsk, parte a Rusiei.

Batalia pentru Polul Nord: Rusia construieste o flota ce va domina oceanul Arctic

Insula este mica, masurand 370 de metri lungime si 125 latime, cu tot cu laguna, insa descoperirea sa poate creste semnificativ importanta zonei economice din Marea Laptev.

Nu este prima oara cand suveranitatea teritoriala a Rusiei se mareste, dupa descoperirile facute in regiunea arctica, cel mai recent exemplu fiind in luna decembrie 2013, cand tara a primit zona Marii Ohotk, care are circa 50.000 de kilometri patrati.

Moscova redeschide o baza militara in Arctica

Potrivit gigantului energetic rus Rosneft, acolo exista 1,1 miliarde de tone de petrol si 2 trilioane de metri cubi de rezerve de gaz, sub fundul marii.

In luna octombrie, Rusia a anuntat ca va stabili o structura de comanda militara in regiunea arctica, pana in anul 2017, iar pana in 2015 se urmareste redeschiderea tuturor fostelor structuri sovietice de aparare din regiune.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14041 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor