Tari din Europa de Est, inspaimantate ca NATO nu le va apara: Cum incearca Rusia sa profite

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 16:49
6200 citiri
Tari din Europa de Est, inspaimantate ca NATO nu le va apara: Cum incearca Rusia sa profite
Foto: Kremlin

Rusia incearca sa indeparteze treptat aliatii SUA din Europa de Est mizand pe amplificarea temerilor ca Washingtonul nu va veni in ajutorul acestora (asa cum a promis cu un deceniu in urma), din cauza lipsei unei strategii externe si a unui angajament fata de regiune.

In ultimele luni, presedintele rus Vladimir Putin a autorizat o serie de manevre provocatoare de la Arctica la Marea Neagra in incercarea de a intimida aliatii NATO de-a lungul granitei cu fosta Uniunii Sovietica, printre care Ungaria, Romania si Letonia, si de a sprijini aliatii Moscovei ce traiesc in aceste tari, comenteaza The Washington Times, care citeaza analisti politici.

Premierul ungar Viktor Orban, care a ajutat la elaborarea cererii de aderare la NATO in 1999, pare acum sa se impace bine cu Rusia prin incheierea unor acorduri cu Moscova si prin criticarea sanctiunilor occidentale.

Vrea Ungaria sa "evadeze" in Rusia?

Faptul ca unele tari de-a lungul granitei cu Rusia ar putea schimba tabara sugereaza o problema mai ampla a lipsei de incredere in angajamentul SUA de a le proteja daca sunt atacate, afirma Matthew Rojansky, director al Institutului Kennan de la Centrul International Woodrow Wilson.

Faimosul articol 5 al Tratatului Nord-Atlantic stipuleaza ca un atac contra uneia din cele 28 de tari membre ale Aliantei va fi considerat un atac contra tuturor statelor aliate. Drept rezultat, tarile care au semnat tratatul trebuie sa se apere reciproc daca sunt amenintate sau atacate.

Rusia, rasplata pentru tarile UE care o sustin? Cum vrea sa le ajute

Sapte tari - printre care Letonia, Lituania si Estonia - au devenit membre NATO in 2004. Intrucat amenintarea unui atac rusesc nu era luata in considerare in mod serios la acea vreme, nu a existat o dezbatere de amploare despre oportunitatea de a lasa tarile baltice sa adere la NATO, sustine Rojansky.

"Acum, cand Rusia lui Vladimir Putin a adoptat o pozitie mai agresiva in Ucraina, Georgia si in alte locuri, situatia s-a schimbat", adauga el.

Activitatea avioanelor de lupta ruse in afara spatiului aerian al Federatiei Ruse s-a intensificat in ultima vreme, insa, pe de alta parte, analisti de la Moscova sunt de parere ca si Occidentul recurge la provocari, dat fiind ca SUA au realizat exercitii militare comune cu armata Ucrainei, au accelerat discutiile cu Polonia privind sistemul de aparare antiracheta si au desfasurat in Romania 12 avioane A-10 Warthog in cadrul eforturilor in materie de securitate pentru contracararea manevrelor ruse in regiune.

Provocari in Marea Neagra: Un avion militar rus a survolat o fregata canadiana

Ce spun americanii

Oficiali americani din domeniul apararii au respins criticile potrivit carora administratia Obama ezita in indeplinirea angajamentelor SUA fata de aliatii din Europa de Est in conditiile in care Rusia reprezinta acum o amenintare semnificativa: "Principiile incluse in paragrafele initiale ale Tratatului de la Washington raman acum la fel de relevante ca in urma cu 66 de ani".

Statele Unite trebuie sa faca mai mult pentru a da noi garantii aliatilor din NATO in legatura cu angajamentul Washingtonului, inclusiv prin trimiterea de trupe permanente in Europa de Est si prin exercitii mai frecvente si mai ample, este de parere Boris Zilberman, director adjunct pentru relatii cu Congresul SUA in cadrul Fundatiei pentru Apararea Democratiilor. Scopul final este, in opinia sa, acela de a se asigura ca tarile care sunt aliate raman de partea SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Rusia NATO Europa Est, #Rusia tari Europa Est , #Rusia