Transnistrenilor nu le pasa daca vor face parte sau nu din Republica Moldova

Marti, 24 Iunie 2008, ora 14:10
1056 citiri
Transnistrenilor nu le pasa daca vor face parte sau nu din Republica Moldova

Unii locuitori ai Transnistriei spun ca nu le pasa daca vor face parte sau nu din Republica Moldova atata vreme cat vor avea din ce trai, dar marturisesc ca le este teama sa nu devina cetateni de categoria a doua.

Mica regiune prorusa este de facto independenta de Republica Moldova, fosta republica sovietica vorbitoare de limba romana, desi nu este recunoscuta de comunitatea internationala. Inscriptiile afisate de autoritatile separatiste langa statuile lui Lenin si drapelele Moldovei sovietice lauda independenta Transnistriei ca pe "mandria si gloria" poporului sau, anunta AFP.

Daca Republica Moldova este cea mai saraca tara a Europei, situatia din Transnistria nu este deloc mai stralucita. Salariul mediu nu depaseste 200 de dolari si inflatia a atins 29% in 2007.

"Nu avem de ce sa fim mandri", comenteaza trist Alla Lisenko, vanzatoare de ziare de la Tiraspol. "Viata mea nu este mai buna de cand suntem independenti, dimpotriva. Nu exista locuri de munca bine platite aici, eu castig 50-60 de dolari pe luna, care nu-mi ajung decat sa merg la magazin de doua-trei ori", spune femeia in varsta de 49 de ani.

Ruslan, care are pasaport rus, ca 30% dintre transnistreni, si face parte din contingentul rus de mentinere a pacii desfasurat in Transnistria, este multumit de situatia lui. "E tare in armata", spune barbatul de 33 de ani, care castiga 500 de dolari pe luna.

Fara perspectiva in Transnistria, multi pleaca in strainatate, de multe ori ilegal, in cautarea unei vieti mai bune. Rusia, ale carei drapel si limba sunt omniprezente in Transnistria, a fost intotdeauna destinatia principala a acestor migranti, dar in ultimul timp multi pleaca spre Italia, Portugalia sau Grecia.

Daca rusii raman singurii prieteni pentru opinia publica si 97% dintre locuitori au votat pentru alipirea Transnistriei la Rusia la un referendum din 2006, intre timp nu s-a schimbat nimic si deceptia continua sa se faca simtita.

"Pentru ei suntem tradatori, isi vor bate joc de noi", crede Ivan, un pensionar din Tighina, localitate din apropiere de Tiraspol unde unele case inca mai au inca urme de gloante dupa luptele din 1992. "Voronin ne va lua pensiile", se teme el.

"Moldova se orienteaza spre Romania. Iar noi suntem rusi, nu au nevoie de noi", adauga Lisenko.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Transnistria, #Republica Moldova, #Rusia, #locuri de munca , #Rusia