Transnistria, concesionata Rusiei pentru 30 de ani?

Vineri, 20 Martie 2009, ora 22:15
2511 citiri
Transnistria, concesionata Rusiei pentru 30 de ani?

Partidul Social-Democrat din Republica Moldova, condus de fostul premier Dumitru Braghis, propune o noua solutie pentru conflictul transnistrean: cedarea Transnistriei in concesiune Rusiei pentru 30 de ani, in contul datoriilor moldovene fata de Moscova.

Liderul PSD, Dumitru Braghis, a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca Republica Moldova detine toate parghiile legale, conform dreptului international, sa gestioneze teritoriul Transnistriei si intreaga infrastructura a regiunii.

De aceea, Republica Moldova si Federatia Rusa ar putea sa incheie un acord de concesiune a teritoriului din stanga Nistrului, unde sa fie instalata provizoriu jurisdictia ruseasca.

"Pe perioada concesiunii, Rusia isi instaleaza organe de conducere pe teritoriul respectiv, exercita actul de justitie si exploateaza resursele existente, cu anumite exceptii stabilite de prin acord", propune Braghis. Dupa expirarea termenului de concesiune, statutul juridic al Trasnistriei in cadrul Republicii Moldova ar urma sa fie stabilit printr-o lege speciala a Parlamentului de la Chisinau, se mai arata in proiectul lansat de social-democrati.

Liderul PSD Dumitru Braghis crede ca 30 de ani este un termen suficient pentru a pregati revenirea Transnistriei in cadrul Republicii Moldova. De aceste pregatiri va avea grija Rusia "prin politici umanitare, educationale, culturale si organizatorico-juridice".

In schimb, Chisinaul ar putea sa ceara Moscovei sa-i ierte toate datoriile, inclusiv cea pentru gazele naturale, care impreuna cu datoria Trasnistriei se ridica la aproape doua miliarde de dolari.

Rusia ar urma sa garanteze libera circulatie a cetatenilor moldoveni prin Transnistria, "gratis si fara vize". Rusia va garanta si dreptul la munca al cetatenilor moldoveni din Transnistria, egalandu-i in acest drept cu cetatenii rusi, va garanta tuturor cetatenilor moldoveni din regiune asistenta medicala si protectie sociala de stat, mai arata proiectul PSD-ului moldovean.

Concomitent, Republica Moldova isi va continua apropierea de UE pentru a devenit cat mai curand membru asociat al UE. Totodata, Moldova va ramaine si membru al CSI si va participa la toate procesele de integrare economica si umanitara din CSI, propune partidul.

"In cadrul acordului la pachet cu privire la Transnistria, Federatia Rusa va asigura accesul liber al tuturor marfurilor din Moldova pe piata rusa si va exclude orice limitari in acest sens pe viitor". Granita dintre Moldova si o Transnistrie aflata sub jurisdictia Federatiei Ruse va simplifica tranzitul marfurilor si persoanelor din Moldova prin Ucraina. In plus, PSD-ul propune ca Rusia sa-i ofere Moldovei un ajutor financiar de 100 de miliarde de ruble, pentru depasirea consecintelor crizei globale.

Desi in ipotetica regiune transnistreana data in concesiune Rusiei va prima legislatia rusa, cetatenii moldoveni ar urma sa-si pastreze toate drepturile civile si politice conform legislatiei moldovenesti. In Transnistria, in paralel cu organele puterii din Rusia ar urma sa functioneze si organe ale puterii din Republica Moldova, al caror numar si competente ar urma sa fie stabilita printr-o intelegere separata Chisinau-Moscova.

Social-democratii din Republica Moldova mai propun ca pe teritoriul regiunii transnistrene sa functioneze doua limbi de stat, moldoveneasca si rusa, iar o comisie interguvernamentala sa se ocupe de legalizarea privatizarilor din Transnistria.

PSD considera ca darea regiunii transnistrene in concesiune Rusiei ar trebui sa se faca prin ratificarea unui acord de catre parlamentele celor doua tari, care sa fie supus mai intai referendumului in Transnistria. Dupa expirarea celor 30 de ani de concesiune, Moldova si Rusia denunta acordul de incetare a focului pe Nistru din 1992, ceea ce ar insemna in opinia social-democratilor, incheierea mandatului de pacificare a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

PSD propune ca acordul de concesiune sa fie semnat cu medierea Ucrainei, Uniunii Europene si OSCE in calitate de garanti.

Pana in prezent, mai multe forte politice de dreapta din Republica Moldova au propus variante alternative de solutionare a problemei transnistrene care prevad, in linii generale, abandonarea provizorie a Transnistriei, fara a o recunoaste, pentru a grabi apropierea malului drept al Nistrului de standardele si normele UE. Insa ideea ca Transnistria sa fie data in concesiune Rusiei reprezinta o premiera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Transnistria concesiune Rusia, #Dumitru Braghis, #Partidul Social Democrat , #Rusia