Tratatul INF a devenit istorie. Ce urmeaza in continuare?

Vineri, 02 August 2019, ora 19:14
4346 citiri
Tratatul INF a devenit istorie. Ce urmeaza in continuare?
Foto: Arhiva Pixabay

Sfarsitul Tratatului INF provoaca ingrijorari legate de securitatea Europei. Germania vrea sa impiedice o noua cursa a inarmarii, sa continue dialogul cu Rusia si sa mentina unitatea NATO. Va reusi acest dans pe sarma?

SUA se retrag oficial incepand de vineri, 2.08.2019, din Tratatul privind fortele nucleare intermediare - INF. Acest acord de dezarmare nucleara, semnat in 1987 de SUA si Uniunea Sovietica, si-ar fi pierdut valabilitatea "din cauza" Washingtonului, dupa cum a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova. Presedintele SUA, Donald Trump, invocand incalcarea acordului de catre Moscova, a denuntat tratatul in luna februarie. Imediat dupa aceea Rusia a facut acelasi lucru. Dupa o faza de expirare treptata cu o durata de sase luni, sfarsitul acordului a intrat acum in vigoare din punct de vedere formal.

Mai mult de trei decenii, Tratatul le-a obligat pe cele doua state semnatare sa distruga rachetele stationate la sol cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri. A fost pentru prima data ca cele doua superputeri au fost de acord sa-si distruga o intreaga categorie de arme atomice.

Incepand din 2014, Tratatul a stat in centrul unui conflict de durata intre SUA si Rusia. Cele doua tari s-au tot acuzat reciproc ca incalca prevederile documentului. Un mar al discordiei au fost rachetele rusesti de tip 9M729, a caror raza de actiune este, potrivit Moscovei, de mai putin de 500 de kilometri. Administratia de la Washington a vazut altfel lucrurile.

Tratatul INF a fost deosebit de important pentru Germania, unde in anii 70 si 80 ai secolului trecut au existat ample demonstratii impotriva stationarii rachetelor atomice pe teritoriul german. Dar in ciuda acelor proteste de masa, in cele din urma mai bine de 100 de rachete tip Pershing II au fost stationate in Germania de Vest.

"O veste proasta pentru securitatea Europei"

Potrivit lui Fabrice Pothier, expert in cadrul International Institute for Strategic Studies, fost director al planificarii strategice in cadrul NATO, Germania si Franta s-au straduit foarte intens in culise, in ultimele sase luni, sa salveze acest tratat. Dar fara succes.

Sfarsitul acordului este "o veste foarte proasta pentru securitatea europeana", avertizeaza Ulrich Kuhn, expert in cadrul Institutului pentru Cercetarea Pacii si Politica de Securitate (IFSH) al Universitatii din Hamburg. "In principiu ne intoarcem la situatia existenta in anii 1980. Rachete rusesti sunt indreptate spre vestul Europei." Probabil ca si vestul va indrepta "intr-un an sau doi" arme spre Rusia, a mai adaugat el.

In randul statelor NATO, mai ales cele din Europa Centrala si de Est, cresc ingrijorarile legate de o noua cursa a inarmarii. Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a declarat in context ca ar trebui sa reuseasca "stabilirea unor reguli noi de dezarmare si control al armamentului care sa impiedice o noua cursa a inarmarii atomice."

Si Roderich Kiesewetter este convins de aceasta necesitate. Politicianul CDU, membrui al Comisiei de politica externa a Bundestag-ului, nu crede ca ar fi suficiente acorduri militare bilaterale intre Washington si partenerii sai europeni. Astfel de acorduri ar putea slabi coeziunea NATO si ar fi pe placul Rusiei, a declarat Kiesewetter pentru DW. In opinia sa "nu ar trebui definitiv sa existe un acord bilateral intre Polonia si SUA, fiindca aceasta ar putea provoca inmultirea armelor atomice stationate in Europa."

Diplomatie si temeri

In privinta viitorului, Pothier pledeaza pentru continuarea eforturilor diplomatice ale Germaniei si Frantei. Dialogul cu Rusia trebuie cultivat. Guvernele de la Paris si Berlin "nu pot ramane pasive fiindca sunt afectate direct."

Si Kiesewetter considera ca "stabilirea intensa a increderii" si dialogul in cadrul Consiliului NATO-Rusia sunt importante. In plus, Rusia ar trebui sa nu stationeze la vest de Urali rachete cu raza medie de actiune.

In rastimp, expertii avertizeaza ca denuntarea Tratatului INF ar putea periclita si alte acorduri incheiate intre Moscova si Washington, intre care asa-numitul New Strategic Arms Reduction Treaty, cunoscut si sub denumirea New START, ceea ce ar submina eforturile globale de dezarmare nucleara.

Seda Serdar

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SUA Rusia tratat INF , #Rusia