Preşedintele Zelenski spune că are informaţii privind o tentativă de lovitură de stat săptămâna viitoare. Ce a răspuns Kremlinul

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 17:24
4071 citiri
Preşedintele Zelenski spune că are informaţii privind o tentativă de lovitură de stat săptămâna viitoare. Ce a răspuns Kremlinul
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski/ FOTO captură Youtube

Serviciile de informaţii ucrainene au informaţii despre o posibilă tentativă de organizare a unei lovituri de stat în decembrie, cu implicarea unor persoane din Rusia, a afirmat vineri, 26 noiembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timul unei conferințe de presă maraton, transmite Reuters.

„Avem nu doar informații, avem informații solide, că reprezentanții Ucrainei cu reprezentanții Rusiei discută cu Rinat Akhmetov, despre o lovitură de stat în Ucraina, care înseamnă miliarde de dolari. Cred că acesta este un om de afaceri Rinat Akhmetov, este atras într-un război împotriva Ucrainei ”, a spus Zelenski, citat de portalul ucrainena zn,ua, menționând că vocea lui Ahmetov nu este în înregistrări, ci ale altor persoane, pe care nu le-a numit, de asemenea vorbesc despre omul de afaceri.

Repetiție, duminica trecută?

Duminica, 21 noiembrie, un marș organizat la Kiev pentru a marca a opta aniversare a Euromaidanului - revoluția prooccidentală care a dus la alungarea de la putere a unui premier rusofil - a degenerat în ciocniri cu poliția chiar în fața biroului președintelui Volodimir Zelenski, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale.

La marșul pentru aniversarea Euromaidanului au participat circa 1.000 de persoane, iar lucrurile au degenerat în momentul în care mai mulți activiști naționaliști au încercat să rupă cordonul forțelor de ordine.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă asigurări vineri că Ucraina este ”întru totul pregătită” în vederea unei eventuale escaladări militare cu Rusia, acuzată de desfăşurarea unor noi trupe în apropierea frontierei ucrainene, relatează AFP.

”Azi au loc intimidări care spun că mâine va avea loc un război”, a subliniat Zelenski într-o conferinţă de presă.

”Noi suntem întru totul pregătiţi de orice escaladare”, a anunţat el.

El este de acord cu partenerii internaționali, inclusiv cu Statele Unite, că „aceasta este o poveste foarte periculoasă”.

”Trebuie să contăm pe noi înşine, pe armata nostră. Ea este puternică”, a declarat Zelenski.

El denunţă ”intimidări” şi susţine că un război este aproape.

Directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii Kirilo Budanov a acuzat duminică Rusia de faptul că a comasat aproape 92.000 de militari la frontiera Ucrainei şi a anticipat o ofensivă la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

Această ofensivă ar putea să implice atacuri aeriene şi de artilerie, urmate de asalturi aeroportate şi amfibii vizând Mariupol, dar şi o incursiune mai puţin amplă în nord, prin Belarusul vecin, a acuzat Kirilo Budanov în publicaţia americană Military Times.

Luni, 22 noiembrie, Ucraina a organizat noi exerciţii militare ale forţelor sale aeriene din apropierea capitalei Kiev. Exerciţiile au simulat aterizarea trupelor aeriene şi a vehiculelor blindate de transport de trupe pentru un atac asupra unei ţinte inamice, a spus ministerul într-un comunicat.

Acesta a publicat imagini care arată aterizarea trupelor, sprijinite de avioane şi elicoptere.

Răspunsul Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat în mod previzibil la declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre amenințarea unei lovituri de stat.

„Rusia nu avea de gând să participe. Și Rusia nu se ocupă deloc de astfel de chestiuni ”, a declarat Peskov agențiile de stat ruse.

În timp ce liderii internaționali și mass-media continuă să speculeze cu privire la cea mai recentă consolidare militară a Moscovei la granița cu Ucraina, președintele rus Vladimir Putin își continuă cu calm anexarea lentă a estului Ucrainei. Peter Dickinson de la Atlantic Council scrie că Putin construiește un imperiu informal în Donbas și că anexarea lentă a estului Ucrainei continuă.

În jocul geopolitic în desfășurare, miza este mare pentru toți participanții săi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Kremlinul tună și fulgeră din cauza noului ajutor militar imens promis de SUA Ucrainei: ”Se va transforma într-un fiasco umilitor”
Kremlinul tună și fulgeră din cauza noului ajutor militar imens promis de SUA Ucrainei: ”Se va transforma într-un fiasco umilitor”
Rusia a transmis duminică, 21 aprilie, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că...
#Ucraina, #pre edinte, #Volodimir Zelenski, #lovitura de stat, #Kremlin , #Rusia