Ministrii de Externe din UE au aprobat luni ca inca 19 persoane apropiate Rusiei sa intre pe lista neagra a sanctiunilor.
Cu toate acestea, noua masura nu va fi implementata pe loc, ci se asteapta sa se vada concluziile de la negocierile de pace de la Minsk, ce vor avea loc miercuri, 11 februarie, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.
"Sanctiunile de astazi sunt asumate, insa implementarea lor va depinde de situatia din teren. Vom vedea cum stau lucrurile dupa negocierile de la Minsk si apoi vom face o evaluare", a declarat ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, citat de The Telegraph.
Eforturi disperate pentru gasirea de solutii pentru Ucraina: Urmeaza intalniri cruciale
De cealalta parte, Rusia a reactionat dur. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ca nimeni nu ar trebui sa indrazneasca sa ii dea ultimatumuri lui Vladimir Putin.
"Deja am spus tot ce se putea spune despre tonul acestor negocieri. Nimeni nu a vorbit vreodata si nici nu ii poate vorbi presedintelui Vladimir Putin in termeni de ultimatum, oricat si-ar dori unii", a spus Peskov.
Reactia Moscovei a venit si pe fondul informatiilor potrivit carora Germania i-ar fi dat lui Putin timp pana miercuri sa accepte planul de pace pentru Ucraina.
Efectul de bumerang al sanctiunilor
O pozitie surprinzatoare a luat insa ministrul spaniol de Externe care a vorbit in premiera despre cati bani pierde UE din cauza sanctiunilor aplicate Rusiei.
Nota de plata prezentata de Jose Manuel Garcia-Margallo este nici mai mult nici mai putin de 21 de miliarde de euro.
"Sanctiunile au avut un cost imens pentru noi toti, Uniunea Europeana a pierdut pana acum 21 de miliarde de euro. Spania a fost lovita serios in ce priveste agricultura si turismul", a spus ministrul spaniol.
Oferta de nerefuzat pentru Rusia: Ar putea avea baza militara intr-o tara UE
Tensiunile dintre presedintele rus Vladimir Putin si liderii occidentali au ajuns la un punct critic saptamana trecuta, motiv pentru care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au facut o vizita de cateva ore la Moscova pentru a incerca sa ajunga la un acord de pace in ceea ce priveste Ucraina.
Declaratiile celor doua parti au fost mai degraba ingrijoratoare decat optimiste. Daca Merkel si Hollande au avertizat ca, in lipsa unui compromis, "scenariul se numeste razboi", Rusia, prin vocea ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, a continuat sa arunce vina pe SUA si UE pentru ce se intampla in Ucraina, fiind aratat cu degetul si scutul antiracheta al NATO din Romania, de la Deveselu.
Discutiile vor continua insa miercuri la Minsk unde liderii din Rusia, Ucraina, Germania si Franta vor incerca sa ajunga la un consens in ce priveste planul de pace pentru Ucraina.
- Ia, sa se faca... Vezi tot