UE inmoaie tonul: O Rusie destabilizata nu este in interesul nimanui

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 20:04
3610 citiri
UE inmoaie tonul: O Rusie destabilizata nu este in interesul nimanui

O Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul nimanui, iar sanctiunile sunt mentinute doar pentru ca armistitiul in conflictul din Ucraina nu a fost implementat pe deplin, a declarat miercuri Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat marti "pe cineva din cadrul UE" ca incearca sa asigure ca incetarea focului in estul Ucrainei nu se respecta.

Separatistii prorusi si Guvernul ucrainean au convenit asupra armistitiului in capitala belarusa, Minsk, la 12 februarie, dar acesta nu a reusit sa puna capat luptelor, iar presedintele lituanian a declarat pentru Reuters ca este aproape mort.

Rusia acuza iar: Cineva din UE se asigura ca armistitiul din Ucraina sa nu fie respectat

Vorbindu-le studentilor in timpul unei vizite la Beijing, Federica Mogherini a declarat ca desi nu vede Rusia ca pe un "actor" al instabilitatii sau insecuritatii, incalcarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei reprezinta o ingrijorare universala, relateaza Reuters, in pagina electronica.

"La fel ca in China, prioritatea noastra europeana este ca violenta sa inceteze in estul Ucrainei. Eforturile noastre, ca europeni, sunt concentrate pe deplina implementare a acordurilor de la Minsk si contribuim concret la acest lucru", a declarat ea la Universitatea din Beijing.

Rusia poate face orice - Nicio sansa sa aflam cu adevarat ce se intampla in Ucraina separatista

"In acelasi timp, Uniunea Europeana a dezvoltat o politica de sanctiuni fata de Rusia, dar nu pot sublinia destul in toate discursurile mele ca o politica a sanctiunilor nu este in sine o politica - este un instrument, o unealta. Si ca atare, o pastram atat timp cat acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin", a adaugat ea.

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca trimite arme si trupe pentru a ajuta separatistii in luptele care s-au soldat cu peste 6.100 de morti in doar un an.

Rusia neaga acuzatiile si sustine ca Occidentul a instigat la indepartarea de la putere a presedintelui ucrainean sustinut de Moscova anul trecut, in cadrul eforturilor de a reduce influenta rusa in regiune.

Mogherini a declarat ca in multe alte domenii, precum negocierile pe tema controversatului program nuclear iranian, Rusia a fost deseori un partener constructiv.

"O Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul Uniunii Europene, nu este cu siguranta in interesul poporului rus si cred ca nu este in interesul liderilor rusi, dar ei sunt cei care trebuie sa decida", a adaugat ea.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Comentarii