Un oficial rus explica de ce sistemul antiracheta S-300 nu ameninta Israelul

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 11:52
2416 citiri
Un oficial rus explica de ce sistemul antiracheta S-300 nu ameninta Israelul

Un oficial rus a explicat ca sistemul antiracheta rusesc S-300, ce urmeaza sa fie livrat Iranului pana la sfarsitul acestui an, nu ameninta securitatea Israelului pentru ca armamentul este defensiv.

Alexei Puskov, presedinte al comitetului pentru Afaceri Externe din Duma, a explicat, miercuri, ca "aceste rachete nu pot fi folosite in scop ofensiv. Sistemele sunt create special pentru protectie impotriva atacurilor aeriene", scrie Itar Tass.

"Aparitia rachetelor S-300 in arsenalul Iranului nu va crea amenintari la securitatea Israelului, care se afla la o distanta considerabila (...) Sub amenintare va fi posibilitatea de a ataca aerian Iranul. Insa unii politicieni israelieni, inclusiv premierul, spun ca restrangerea posibilitatii unui atac aerian asupra Iranului reprezinta o amenintare la adresa securitatii Israelului, nu pot fi de acord cu asta", a spus Puskov.

Rusia poate livra rachete de tip S-300 Iranului. Care este reactia Pentagonului

Acesta a amintit ca Rusia a refuzat numai din motive politice sa livreze sistemul antiracheta Iranului, pentru a "nu pune paie pe foc in contextul discutiilor privind o operatiune militara pentru a rezolva chestiunea nucleara iraniana".

"Drept rezultat, am pierdut un contract in valoare de 800 de milioane de dolari, a trebuit sa desfiintam sistemele deja pregatite de livrare si Iranul ne-a reclamat si a cerut patru miliarde de dolari", a continuat Puskov.

Cu toate acestea, a spus el, Rusia a primit de la partenerii occidentali "o lovitura de stat in Ucraina, excluderea din G8, si scandalul de la summitul din Long Erne, cand s-a pus presiune fara precedent pe presedintele Vladimir Putin pentru a incepe o operatiune militara in Siria".

Puskov a subliniat ca decizia luata la inceputul saptamanii de Putin pentru a relua livrarea sistemului in Iran nu este contrara sanctiunilor ONU impotriva Teheranului, care oricum se vor ridica in curand, daca Iranul semneaza acordul nuclear cu comunitatea internationala, in iunie.

Reamintim ca pozitia lui Puskov aminteste de controversa starnita de amplasarea elementelor scutului antiracheta american in estul Europei, inclusiv in Romania. Cu toate ca SUA dau asigurari ca scutul are ca scop protejarea in fata unui atac aerian din directia Iranului, Rusia isi declara amenintata securitatea si solicita garantii ca sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva sa.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...