Un profesor de la Harvard prezinta adevaratul pericol al Rusiei - de ce poate izbucni un nou razboi mondial

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 08:47
19740 citiri
Un profesor de la Harvard prezinta adevaratul pericol al Rusiei - de ce poate izbucni un nou razboi mondial
Foto: Rankopedia

Unul dintre cei mai apreciati profesori de la Universitatea Harvard, Joseph S. Nye, a facut o analiza rece a situatiei in care se afla Rusia si a explicat motivul pentru care Europa trebuie sa se teama de Vladimir Putin.

Rusia este vazuta ca o mare putere militara, are resurse importante, insa profesorul Joseph S. Nye a prezentat noua "sperietoare" a Europei intr-un context total diferit, intr-o emisiune la BBC Radio 4.

Potrivit spuselor lui Nye, adevaratul pericol pe care Europa trebuie sa il ia in seama este acela ca Rusia nu are aproape nimic de pierdut.

"Vad Rusia ca o tara in declin, cu o economie pe duca. In plus, are o problema demografica teribila, numarul rusilor este in scadere continua. O alta problema uriasa este cea de sanatate: varsta medie la care rusii mor este de 61 de ani. In plus, au si un sistem corupt care nu se poate reforma singur. Asa ca eu cred ca tara este intr-un serios declin", a declarat Nye.

Putin spune ca activitatea militara din Ucraina a scazut si e optimist: Acordurile de la Minsk vor fi respectate

"Scenele vazute in Ucraina, ce au dus la sanctiunile Vestului, ii taie sursele de tehnologie din Occident de care are nevoie pentru modernizari, asa ca transforma Rusia in conducta de gaze a Chinei. Sunt pesimist pentru viitorul Rusiei", a mai spus profesorul.

Totusi, Nye subliniaza ca tocmai aceste probleme de care Rusia se loveste pot duce la izbucnirea unui nou razboi mondial.

"Uneori tarile in declin sunt mai predispuse sa accepte riscuri si sunt mai periculoase. Uitati-va la Austro-Ungaria acum un secol", a avertizat Nye.

Profesorul face referire la modul in care a inceput Primul Razboi Mondial, dupa ce Imperiul Austro-Ungar a invadat Serbia, ca urmare a asasinarii arhiducelui Franz Ferdinand in Sarajevo. Primul Razboi Mondial s-a incheiat cu un bilant socant: 16 milioane de morti.

Armistitiu doar in vorbe: Razboiul continua in Ucraina - Lupte violente pentru un oras strategic

Conform bilantului oficial, de la izbucnirea conflictului din Ucraina au murit 5.000 de persoane, insa o estimare a serviciilor de informatii germane, publicata la inceputul acestei luni, arata ca numarul ar fi de zece ori mai mare.

Occidentul incearca din rasputeri sa puna capat conflictului din Ucraina, iar in acest sens, saptamana trecuta, a avut loc la Minsk (Belarus) o intalnire intre Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Angela Merkel si Francois Hollande.

Intalnirea s-a incheiat cu un armistitiu verbal ce prevedea ca focul sa inceteze incepand de duminica, insa acest lucru nu s-a intamplat decat partial.

Samuel Joseph Nye este analist politic, profesor si fost decan la John F. Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin razboi mondial, #profesor Harvard Rusia, #analiza economica Rusia , #Rusia